Backa-oroligheterna i våras startade med ett inbrott

De oroligheter och bilbränder som i våras, närmare bestämt i början av april, återigen skakade Backa utlöstes av att polisen körde på en moped när de jagade en motorcykel och en moped efter ett inbrott i en klädaffär på Exportgatan. Påkörningen resulterade i att en 19-åring blev skadad och hamnade på sjukhus. Bilbränderna och attackerna på polisen startade därefter som en ren hämnd mot polisen. Bilar brändes, en väktare angrep osv.

Det är uppenbart att dessa aktioner inte hade social oro eller någon politisk målsättning som grund. Lika uppenbart är det att många unga i förorterna är beredda att ta till våld mot polisen av olika anledningar. Grunden till det är social, dvs missnöje med sin plats i livet, ingen framtidstro, arbetslöshet, sysslolöshet osv. Sådant kan bara lösas med sociala åtgärder.

Naturligtvis så ska inte personer som begår olika typer av brott komma undan med det. Därför är det också nödvändigt att enskildas brott går till åtal. Den 19-åring som skadades vid påkörningen åtalas därför för inbrottet, han har redan åtalats för mordbrand för en anlagd brand i Backa i september 2009 och ska åtalas för en grov misshandel på Backa bowling förra hösten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements