Ship to Gaza i Almedalen

Ship to Gaza har seminarier och torgmöten under hela Almedalsveckan. Torgmöten varje dag kl 11 på Hamnplan och seminarier på Internationella torget kl 13-14.

Alla programpunkter kan förändras – inte minst beroende på att aktionen är pågående just nu. Fler gäster än vad som framgår av programmet tillkommer enligt Ship to Gaza.

MÅNDAG: Tema folkrätt

Aspekter på blockaden av Gaza ur ett folkrättsperspektiv:
Deltagare: Dick Clovén, folkrättsjurist på Röda Korset, Mehmet Kaplan, riksdagsledamot MP och deltagare i FF 1, Ann Ighe, talesperson Ship to Gaza.

TISDAG: Tema media

Hur har mediabevakningen av Ship to Gaza och FF 2 sett ut? Vilka är villkoren?
Deltagare: Torbjörn Björlund (V), en av passagerarna på årets Ship to Gaza som tillfälligt kommit tillbaka till Sverige  bl a för att möta UD, har färska nyheter från Aten och kan ge sin bild av hur mediabevakningen skötts. Staffan Granér från Ship to Gazas mediegrupp medverkar.

ONSDAG: Tema civilt motstånd

Ship to Gaza och Frihetsflottan som icke-våldsaktioner. Hur förhåller sig det som pågår i Aten och Medelhavet till den långa, spretiga icke-våldstraditionen?
Deltagare: Martin Smedjeback, (aktiv bl. a. i det antimilitaristiska nätverket Ofog) som har varit en av ickevåldstränarna för svenska och amerikanska deltagare i FF2 i Aten, i ett samtal med Brian Palmer, antropolog och religionsvetare vid Uppsala Universitet och expert på civilkurage och civilt motstånd.

TORSDAG: Tema den humanitära situationen i Gaza.

I debatten om Ship to Gaza har vissa hävdat att det inte råder någon humanitär kris i Gaza vilket betyder att vår aktion är onödig, stämmer det? Hur ser biståndsorganisationer som har verksamhet i Gaza på situationen där? Råder det en humanitär kris eller inte? Hur länge kan blockaden tillåtas pågå? Är den rentav en bra idé?

Deltagare: Ship to Gaza Sverige, Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia, Thomas Bodström, f d justitieminister, Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson (s) kommer att sluta upp.

FREDAG: Summering av diskussionerna och vad som har hänt. Eventuellt samtal med passagerare som hunnit tillbaka, om någon har hunnit tillbaka.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7SVD1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements