Gatuprostitutionens återkomst

Med EU:s fria rörlighet så har gatuprostitutionen återkommit till svenska städer och Göteborg. Detta efter att nästan ha varit försvunnen en tid, i alla fall i Göteborg. Något som också dykt upp är hallickar som organiserar verksamhet som ofta har koppling till nåt land i Östeuropa eller i Afrika. Gatuprostitutionen finns dock kvar på samma ställe där den länge funnits i Göteborg, i Rosenlund, så den har egentligen aldrig varit helt försvunnen utan hallickarna från öst har lått de kvinnor som de lurat hit gå på gatan där det redan fanns gatuprostitution.

Just nu rullas en av de största kopplerihärvorna som Sverige någonsin haft upp i Göteborg. 9 personer är misstänkta för människohandel för sexuella ändamål och/eller grovt koppleri. Härvan har kopplingar till Rumänien:

Den nya prostitutionen, som kom med reglerna om fri rörlighet i Europa, kräver mer av utredarna än tidigare. För att få fast ligan har länskriminalpolisens enhet mot grov organiserad brottslighet kopplat in både internationella åklagarkammaren i Göteborg, och citypolisens ordningspatruller, som kartlägger sexhandeln i Rosenlund.

Åklagaren Thomas Eliasson beskriver härvan som en av de största i Sverige.

– Dels handlar det om en stor omsättning på pengar, lång brottstid och många personer inblandade, säger han.

Utredarna säger sig ha bevis för att hallickarna dragit in stora summor på den brottsliga verksamheten.

– Det finns dokumentation på att de tjänat över 100 000 kronor, säger Pavvo Honkavaara, kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen.

Misstankar finns om att nätverket har en förgrening i Rumänien.

– Det finns personer som agerar i Rumänien. Personer som tar emot pengar och deltar i att organisera verksamheten. Rekryteringen av kvinnorna sker där och även de som deltar i den verksamheten begår i brottsliga handlingar, säger Thomas Eliasson.

Flera av de misstänkta hallickarna har gripits i Rumänien och utlämnats till Sverige. Nästan 200, närmare bestämt 189, män har i samband med utredningen gripits för sexköp.

Ibland finns det ett samband mellan de som sysslar med människohandel för sexuellt bruk och de som ibland organiserar tiggeri. Det kan ibland vara samma kriminella nätverk som tar hit människor för bägge ändamålen. Så verkar dock inte vara fallet i denna utredning trots att dte handlar om kopplingar till Rumänien varifrån också de flesta tiggare i Göteborg kommer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Karl-Otto Hultström

  Vilket konstruerat problem ! Så löjligt och typiskt svenskt ! Om damerna vill sälja sig för att öka inkomsten är det väl enbart deras angelägenhet !
  I alla andra fall ses ned på värderingar från 1800-talet men vad det gäller sällskapsdamer är moralpaniken alltid närvarande. LOL

  • Kvinnorna i fråga far illa därför att de är fattiga, tvingas och luras till prostitution. Ingen av dem har sannolikt valt det här frivilligt. De utnyttjas av skrupellösa gangsters och hallickar. Det är ett stort problem med fattigdom och att kvinnor utnyttjas av hallickar.

 • Anonym

  Håller fullständigt med dig.
  Det är bara i Sverige detta ”problem” finns där poliser tvingas ägna oändligt med resurser för att tillfredsställa feministerna.
  Det enda som stör mig är att de inte betalar skatt som alla andra företag.

  Flickorna far illa här eftersom det är förbjudet.

  • Problemet med att fattiga kvinnor utnyttjas finns i såväl Tyskland som Holland också. Där prostitution är tillåtet. Problemet beror på fattigdom. Det existerar prostituerade som väl kan sägas vara det frivilligt. Det gäller inte i dessa fall eller ens i de flesta fall.