Murdoch, Cameron och skvallerpress

De brittiska tabloiderna, kvällstidningarna, är förmodligen världens sämsta tidningar. De är total inriktade på skandaler och skvaller. Mycket lite som egentligen är väsentligt produceras av dem och det finns absolut inget annat än pengar som motiv, ingen eftertanke, inga idéer om pressfrihet och yttrandefrihet, om att vara allmänhetens tjänare osv. Objektivitet är ointressant, det enda viktiga är att man tjänar mycket pengar. Flera av tidningarna ägs av tidningskungen Murdoch, däribland News of the World som nu lagts ner på grund av att man sysslat med olaglig och skandalös avlyssning.

Men det är naturligtvis inte första gången som News of the World eller någon annan av Murdochs tidningar ägnar sig åt olaglig och spekulativ avlyssning. År 2005 började det brittiska kungahuset misstänka att prins Williams röstmeddelanden avlyssnades. Två år senare dömdes en reporter och en privatdetektiv han samarbetat med till fyra respektive sex månaders fängelse för avlyssningen. Samtidigt avgick dåvarande chefredaktören Andy Coulson men han fick snart ett nytt jobb. Han anställdes av premiärminister David Cameron som kommunikationschef. Hans roll och kunskap om det hela framstår faktiskt som allt underligare.

Därefter har det framkommit flera gånger att tidningen ska ha avlyssnat kändisar, unga mordoffer och anhöriga till avlidna soldater. I januari i år  avgick Andy Coulson också från jobbet som kommunikationschef.

Denn gångna veckan avslöjades att tidningen läst och raderat meddelanden på det 13-åriga mordoffret Milly Dowlers mobil 2002 innan hon hittades död. Aktiviteten på mobilen gjorde att familjen fick falskt hopp om att hon var vid liv.

Nu blev det för mycket till och med för ägaren och Murdoch beslutade lägga ner News of the World. Det finns dock ingen anledning att tro att den brittiska tabloidpressen kommer att upphöra med den typen av avlyssning och agerande det rört sig om. Det kommer med all sannolikhet att fortsätta för det är en lönsam verksamhet.   även om News of the World läggs ner blir det ingen förändring. Alla andra tabloider kommer att fortsätta på samma sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements