Oro för rejält vulkanutbrott ledde till evakuering på Island

När vulkanen Eyjafjallajökull förra året hade ett rejält utbrott som lamslog flygtrafiken i stora delar av Europa så oroades forskare samt myndigheter på Island för att vulkanen Katla skulle få ett utbrott. I allmänhet har utbrott i Eyjafjallajökull nämligen följts av utbrott i Katla som är en mycket större vulkan. Utbrott från Katla får normalt mycket allvarligare konsekvenser än vad utbrott från Eyjafjallajökull får.

När stora mängder vatten började strömma från glaciären Myrdalsjökull idag lördag så blev därför myndigheterna på Island oroliga. Om Myrdalsjökull börjar smälta kan det vara ett tecken på ett förestående utbrott från Katla. Därför evakuerades boende från området nära Katla.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements