Allt fler länder erkänner Libyens övergångsråd

Vid ett möte i Istanbul i Turkiet har ett trettiotal länder beslutat sig för att erkänna övergångsrådet i Benghazi som Libyens legitima regering. De länder som deltog var de länder som deltar i Nato-insatsen i Libyen samt USA. Grupperingen av länder kallas kontaktgruppen eller kontaktrådet. Sverige representerades dock av den danske utrikesministern och tillhör enligt vår gene utrikesminister Carl Bildt inte de länder som erkänner övergångsrådet i Benghazi som Libyens rättmätiga regering.

Besluten vid mötet i Istanbul banar vägen för att övergångsrådet i Benghazi ska kunna få tillgång till de stora ekonomiska resurser som tillhör Libyen och som har frusits i olika västländer för att hindra att Ghaddafi-regimen får tillgång till dem. Mötet och den så kallade kontaktgruppen antog också ett antal punkter för hur man vill gå vidare i Libyen-frågan (inklusive erkännandet av övergångsrådet):

  • Gruppen efterlyser vapenvila. För det krävs att Gaddafi drar tillbaka sina styrkor, släpper fångar och öppnar gränserna för humanitär hjälp.
  • Gruppen slår också fast att Gaddafi inte har ”någon legitimitet” och att både han och hans närmaste familjemedlemmar måste avgå.
  • Tills vidare är det rebellernas övergångsråd som representerar Libyen.
  • En övergångsregering ska dock bildas så fort som möjligt, gemensamt av rebellerna och makthavare i regimkontrollerade delar för att få så stort folkligt stöd som möjligt.
  • Ett särskilt FN-sändebud ska sköta förhandlingarna, nämligen Jordaniens förre utrikesminister Abdel Ilah al-Khatib.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements