Antisemitismen är liten och minskande

Det har jag skrivit om flera gånger den senaste tiden. Av den enkla anledningen att Brå:s rapport om hatbrott kom för snart tre veckor sen. Först nu har dock media fattat vad som står i rapporten. Media är verkligen inte snabba i vissa fall. Antisemitism är ett litet problem som minskar och Malmö har aldrig varit en farlig stad för judar.

Islamofobi är däremot ett betydligt större problem som dessutom ökar. Enda hatbrottet som faktiskt ökar. Svenska Dagbladets ledarsida spelar därvidlag en inte helt obetydlig roll. Per Gudmundson, ledarskribent i nämnda tidning, har nämligen ledarsidan som plattform för sina islamofoba predikningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

50 svar på “Antisemitismen är liten och minskande”

  1. Vill ni påstå att antisemitismen har minskat på grund av någon särskild händelse måste ni belägga påståendet med en källa. Observera att antisemitismen minskar i hela Sverige, inte bara i Malmö.

    1. Antisemitismen har inte minskat, den har återgått till normalläge. Det fanns en stor uppgång i samband med Israels attacker mot Gaza. Nu har antisemitismen bara återvänt till nivån den låg på innan.

      1. Då var det idioter som låg bakom våldet emot judar i Sverige…. angripa judar i Israel, dvs Israeliska staten är en sak, men varför i hela världen angripa människor som inte ens bor där??? Idiotiskt.

        Lika idiotiskt som att lasta alla muslimer för terrordåd begångna i en annan del av världen.

  2. Malmö är inte en farlig stad för judar så länge judarna i Malmö har de ”rätta” politiska åsikterna. Fråga Herr Reepalu!

  3. Malmö är inte en farlig stad för judar så länge judarna uttrycker de ”rätta” politiska åsikterna. Visar de stöd för Israel blir det farligt. Fråga Herr Reepalu! 

  4. Din rubrik är vilseledande. BRÅ:s statistik säger absolut ingenting om antisemitismen. Den nämner att antalet ANMÄLDA hatbrott minskat.
    Dessutom bortser du från att antalet judar är vida lägre än antalet muslimer i Malmö.

    1. Nej, jag bortser inte från att antalet judar är lägre än antalet muslimer. men jag berör inte det heller och har inte räknat ut nån procent. Vi vet nämligen inte hur många judar eller muslimer det finns. Vi vet att det finns omkring 100 000 till 150 000 troende muslimer i Sverige och kanske på sin höjd 5 000 troende judar (1 700 i församlingen i Göteborg). Men antalet är ju egentligen ointressant när man pratar om ökning och minskning. En sorts rasism ökar, islamofobi, en annan minskar, antisemitism.

      http://www.zaramis.nu/blog/2011/05/04/det-behovs-inga-muslimska-helgdagar/
      http://www.zaramis.nu/blog/2009/12/26/hur-manga-muslimer-finns-det-i-sverige/

      Hatbrott och antalet anmälda hatbrott är ett av de sätt vi mäter rasism på. Men det finns även frågeundersökningar (intoleransrapporten från Forum för levande historia är en). De visar bl.a. att antisemitismen bland ungdomar i praktiken är försumbar i Sverige. Den finns i stort sett enbart hos nazister och hos en del ungdomar från muslimsk bakgrund.

      Observera också att jag inte skriver specifikt om Malmö.

  5. Varför inte utföra ett litet test: ta på dig en judisk Kippa eller stort halsband med en Davidsstjärna och ta en promenad i Rosengårds Centrum eller på Möllevången. Ingenting provocerande, bara promenera. Notera sedan ordentligt alla reaktioner du får. Du kan kanske använda dold kamera t.o.m. Återkom sedan gärna och berätta hur det gick.

  6. En liten vägledning för er så jag slipper en del dumma kommentarer. Jobbigt att ta bort. Min faster pratar jiddisch, jag är oftare i synagogan än i kyrkan och jag har barnbarn som går på judiskt daghem. Jag är dock inte jude, inte troende, utan ateist.

    1. Då kanske du ska komma hit till Malmö och se hur vi har det. Jag har haft mina barn på judiskt dagis här. Jag är också ateist – om det har någon bäring på innehållet i min kommentar…

      1. Jag skrev det för att jag fick en massa idiotkommentarer om hur Reepalu är, att jag är muslim, att jag är judehatare och annat trams. Jag har varit i Malmö, jag vet att det inte är nåt större problem att var jude i Malmö. Lika lite som det är det i Göteborg eller Stockholm. Jag tog bort din kommentar om Rosengård då den var att betrakta som rasistisk och islamofobisk.

        1. Så hur vet du att det inte är något större problem att vara jude i Malmö?

          Du bor inte här. Det gör jag.

          Min kommentar om Rosengård och Möllevången är tyvärr i allra högsta grad relevant. Det är inget skämt. En jude i Malmö skulle aldrig våga göra en sådan sak (visa med yttre tecken att man är jude). Det är inte rasism eller fientlighet mot muslimer – det har visat sig vara farligt.

          Du påstår i din artikel att antisemitismen är liten och minskande. Då blundar du för sanningen. Det mer troliga är att judarna blivit svårare att identifiera, det är församlingshuset, synagogan och rabbinen som syns.

          1. Eftersom varken du eller jag är judar så kan vi ju inte veta hur det är att vara jude. Eller?

            Det är lättare att identifiera judar i dagens Sverige än tidigare. På 1970-talet fanns exempelvis inga ortodoxa judar med hattar och hårlockar i Sverige. Det finns idag. Inte heller känner jag till att folk gick omkring med kippa på stan på den tiden som en del gör nu.

            Bär man en symbol för Israel på sig så kan folk bli förbannade över det. Exempelvis om man bär en kippa med Israels flagga som mönster. Det är inte antisemitism. Att vara mot Israel är inte att vara antisemitisk.

            Sanningen är att antisemitismen är liten och minskande. Med ett litet mörkertal vad det gäller hatbrottsanmälningar. Det visar ju rapporter och undersökningar. Islamofobin är liten och ökande. Med ett stort mörkertal vad det gäller antalet hatbrottsanmälningar.

          2. Eftersom min familj är judisk, fru och barn, så tror jag
            mig ha viss insikt i frågan. Jag har dessutom tillbringat de senaste tjugo åren
            i den judiska församlingens kretsar här i Malmö. Jo, jag vet vad det innebär
            att vara jude i Malmö.

            Det är precis därför jag blir förbannad över vad du säger. Det stämmer inte.
            Det är inte en trevlig atmosfär i denna stad för judar och det har blivit
            mycket värre.

          3. Kommer du med påståenden måste du belägga dem. Kommer du med egen erfarenhet så är det en annan sak. Har du råkat illa ut. Personligen? Problemet med det är att det bara bevisar att du råkat illa ut och det har ingen generell giltighet.

            Brå:s statistik över anmälda hatbrott och frågeundersökningar visar minskad antisemitism. Det är inget jag påstår eller någon slutsats jag drar.

            Fred Kahn, ordförande i judiska församlingen i Malmö förnekar att det är några större problem. Han uppger dock också att man kan bli trakasserad om man går med judiska symboler på sig.
            http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1511577/Bojkotten-vacker-forvaning-i-Malmo.html

          4. Fred Kahns svar enligt din länk:

            ”Hade det varit farligt att spela in en film med judiskt tema i Malmö?
            – Om du går med tydliga judiska symboler i Malmö riskerar man att bli utsatt för trakasserier. Men jag vet inte vilket tema det var på filmen så om det hade varit farligt kan jag inte riktigt uttala mig om.”

            Stämmer väl med min egen åsikt, bl.a.så kommer han in på det som du censurerade i mina tidigare inlägg om att en jude inte kan VISA att han är jude utan att riskera trakasserier och hot i Malmö. Detta är någonting judar numera inte gör här i stan. Det är för farligt.

          5. Jag var alltså tvungen att gör en länk åt dig, du klarade inte det själv. Men han säger också att problemet är överdrivet. I en anna intervju säger han att det bara är problem för ortodoxa judar och inga andra. Vilket stämmer med min uppfattning. Fred Kahn kan dock inte heller belägga eller bevisa att han påstående är korrekt. Lika lite som du kan det.

            Statistik och undersökningar visar att antisemitismen är liten och att den är minskande (hatbrottsanmälningar minskar i detta fall) och det var vad jag skrev om. Och har rätt om. Den minskar även i Malmö. Oavsett hur du upplever det.

          6. Hör du själv vad du säger?

            ”Det bara är problem för ortodoxa judar och inga andra.”

            Det räcker väl med den kommentaren för att visa var du står. Då är det väl inga problem då, eller?

            Varken Fred Kahn eller jag vet heller vad vi talar om tydligen. Ja, du… Vi UPPLEVER bara saker..

          7. Det är inte jag som säger det, det är Fred Kahn (länken finns i mitt inlägg om att Malmö inte är en farlig stad). Läs ordentligt för helvete. Jag vet inte ens om det sant. Jag har aldrig hävdat nåt sånt eftersom min uppfattning är att det påståendet är falskt och att det så vitt jag vet inte finns något belägg för det.

            Om jag utgår från din totala oförmåga att läsa vad jag faktiskt skrivit, din totala oförmåga att hitta belägg för dina påståenden och din totala oförmåga att följa de kommentarsregler jag har så är det ganska lätt att dra slutsatser att du inte är tillförlitlig. Alltså är du inte att ta på allvar. Skriker gör du också. Inte så förtroendeingivande om jag får säga sig.

            Fred Kahn vet jag inte om han är pålitlig eller inte.

          8. Du får nog läsa vad du skrivit. Nu säger du:
            ”Jag har aldrig hävdat nåt sånt eftersom min uppfattning är att det påståendet är falskt och att det så vitt jag vet inte finns något belägg för det.”

            I svaret ovan skriver du:
            ”I en annan intervju säger han att det bara är problem för ortodoxa judar och inga andra. Vilket stämmer med min uppfattning.”

            Hur ska du ha det??

          9. Jag skulle också vilja veta var du får dina påståenden ifrån? Och sluta hänvisa till att ”det är så”. Det säger idioterna i Sverigedemokraterna också om man frågar dem.

  7. Du ville ha en länk.

    Från Svenska kommittén mot antisemitism:

    ”I en ny rapport från European Union Agency for Fundamental Rights, FRA, redovisas statistik över antisemitiska incidenter i EU:s medlemsstater. Rapporten slår fast att antalet incidenter ökade 2009. Någon
    generell tendens perioden 2000-2009 går dock inte att fastställa på grund av avsaknaden av jämförbara data. Enligt FRA utgör underrapportering av antisemitiska incidenter ett problem i flertalet EU-stater.”

    http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/Antisemitism-update-2011.pdf

    Här en kommentar om antisemitismen i Sverige:

    Recent examples of anti-Semitic acts in Sweden

    On 16 February 2011, a year after claims about an exodus of Jews from Malmö made global headlines, it was reported that many Jewish residents still didn’t feel safe in southern Sweden. In an interview, Fredrik Sieradzki, the spokesperson for the Jewish Community of Malmö (Judiska Församlingen i Malmö), expressed his concerns, saying “People wonder if there will even be a Jewish community here in 10 years”.

    In October 2010, a group of about 20 teenagers attacked Malmö’s Jewish community’s residential education centre during a youth retreat.

    On 2 June 2010, a bomb threat was made to the Jewish community centre in Stockholm. An unidentified caller said, “The Jewish centre will blow up today.”

    För mig är det rätt irrelevant om statistiken går upp eller ner vissa enstaka år. Vi som UPPLEVER
    dess följder är klara över vad som händer i Sverige och i Malmö idag.

    1. År 2009 var en peak i samband med Israels attacker mot Gaza. I princip alla antisemitiska brott som anmäldes skedde kring den perioden. När Israel inte dödar civila går antisemitismen också neråt. Vilket är precis vad som skett nu.

      Sedan ska man komma ihåg att Svenska Kommittén mot Antisemitism är en pro-israelisk lobbygrupp som skapades för att försvara Israels invasion av Libanon 1982. De har medvetet arbetat för att EU ska förbjuda israelkritik som antisemitism. Inga man vill använda som källor om man vill bli betraktad som seriös.

      1. Nej, Hampus, Svenska Kommittén mot Antisemitism är inte en ”pro-israelisk lobbygrupp”.

        Från deras hemsida:

        ”Svenska kommittén mot antisemitism bildades 1983.
        Initiativet skedde mot bakgrund av den våg av antisemitism som kom till uttryck
        i samband med Libanonkriget 1982.”

        ”Det är en religiöst och politiskt obunden organisation
        som har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism.
        Verksamheten finansieras med frivilliga bidrag.”

        ”SKMA bevakar kontinuerligt samhällsdebatt och
        massmedier. Antisemitiska och rasistiska yttringar påtalas och bemöts.”

        ”Sedan början av 1990-talet anordnar Svenska kommittén
        mot antisemitism regelbundna utbildningar och kurser kring antisemitism, nazism
        och Förintelsen. I utbildningarna medverkar några av landets ledande forskare
        och experter inom området.”

        ”För den som vill fördjupa sina kunskaper kring
        Förintelsen erbjuder SKMA studieresor till Polen, Ukraina och till de baltiska
        länderna.”

        Som du själv konstaterade så ökar antisemitiska brott här
        i Sverige då det är oroligt i Mellanöstern. Så var det 1983 och så var det
        2009.

        Antisemiter kan – eller vill inte – skilja mellan judar i
        Sverige eller staten Israel. För dem är det samma sak.

        Du verkade kunna hålla isär begreppen i början.

      2. Från Svenska Kommittén mot Antisemitisms hemsida:

        ”Svenska kommittén mot antisemitism bildades 1983. Initiativet skedde mot bakgrund av den våg av antisemitism som kom till uttryck i samband med Libanonkriget 1982.”

        Som du själv konstaterat så ökar antisemitiska brott här i Sverige då det är oroligt i Mellanöstern. Så var det 1983 och så var det 2009.

        Antisemiter kan – eller vill inte – skilja mellan judar i Sverige eller staten Israel. För dem är det samma sak.

    2. Den allvarligaste av dessa incidenter (och den enda som är ett exempel på handgripligt våld), okt 2010, inträffade inte i Malmö, utan i Vellinge kommun (Skanör). Angriparna var sannolikt inte heller från Malmö, utan lokala. Vellinge är känt som en kommun med klar borgerlig/höger-majoritet och med utbrett motstånd mot flyktingar. Därför kan attacken inte heller anföras som argument för bristande säkerhet för judar i Malmö eller ökad antisemitism i Malmö, och inte härledas till personer med bakgrund i Mellanöstern.

  8. Det känns som att vissa är lite besvikna över att den minskar. Jag kan inte för mitt liv begripa varför man skulle vara ledsen över en sån sak. Jag hade varit glad.

    1. Detta var slutklämmen i en av mina kommentarer som togs bort av Anders_S:

      ”Din slutsats stämmer tyvärr inte (om att antisemitismen minskar – min edit). Jag önskar du hade rätt. Det hade varit bra mycket trevligare.”

      Det är inte ”besvikelse”, Arbetarperspektiv – det är ett konstaterande av att slutsatsen är felaktig…

      1. Det där är ju ingen slutsats. Utan en faktauppgift. Från Brå och intoleransrapporten. Inte från mig. Antisemitismen minskar, eller som Hampus äger, har återgått till sin tidigare låga nivå.

        Du utgår från din personliga känsla. Den bevisar ingenting.

        1. Nej, jag baserar inte någonting på MIN personliga känsla.

          Jag baserar det på hur den judiska gruppen här i Malmö känner det, bl.a. rapporterat i European Union Agency for Fundamental Rights rapport.

          Att statistiken inte är särskilt tillförlitlig har väl även du kunna konstatera?

          Att judiska församlingens medlemmar i Malmö uttrycker farhågor om att församlingen kanske inte ens kommer existera om tio år uttrycker väl någonting rätt anmärkningsvärt, eller?

          1. Du baserar det på din känsla. Och ur känslor rapporterats. Det finns många problem med hatbrottsstatistiken. Det största är mörkertalet för islamofobiska hatbrott. Dessutom bygger den till viss del på polisers subjektiva bedömningar.

          2. Nej, det är inga avspärrningar vid synagogan i Göteborg på helgerna. Inga vakter normalt utan bara vid speciella tillfällen (jag brukar samarbeta med vakterna vid synagogan då jag normalt arbetar med säkerheten i vänsterdemonstrationer, inklusive anti-israeliska och pro-palestinska).

            Det är i stort sett aldrig några angrepp mot synagogan i Göteborg och har nog aldrig varit. Det är nog inga skottsäkra fönster på själva synagogan (det är möjligt att det är det på församlingsbyggnaden). Synagogan i Göteborg är ju norra europas äldsta och jag betvivlar att man gjort ingrepp i den. Men kolla med Ingrid Lomfors som skrivit en bok om den, eller med församlingens tidigare ordförande Anders Carlberg.

            Synagogan i Göteborg ligger dock inte lika öppet och utsatt som i Malmö.

            Många judar i Göteborg är ju dessutom mycket aktiva i solidaritetsarbetet med Palestina och det finns ett utvecklat ekumeniskt samarbete mellan kyrkor, moskéer och synagogan. Rabbinen Peter Borenstein var till exempel på invigningen av den nya moskén. Han var också på den familjefest som ordnades av Svensk kyrkan och moskén tillsammans. DÅ hade jag ett samtal med honom där han tyckte jag borde komma oftare till synagogan.

          3. Jag tror inte vi kommer längre här i denna diskussion. Jag känner inte till förhållandena i Göteborg men vet hur det är i Malmö.

            Den ”normala” och ”låga” nivån av antisemitismen i Malmö innebär alltså i vardagslivet t.ex. kameraövervakad ingång till församlingen – och dagis – med bombsäkra fönster och dörrar. Vid judiska helger spärras gatorna runt synagogan och församlingshuset av och polisen övervakar.

            Den innebär att den judiska gruppen blir mindre och mindre då främst unga och barnfamiljer flyttar från staden då de inte ser någon framtid och inte vill utsätta sina barn för skolgång här. Detta finns bl.a. beskrivet här: http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/29/f-rintelsedagen

            Judar är rädda för att på något sätt visa att de är judar.

            Detta är inte ett tecken på att ”Antisemitismen är liten och minskande”.

          4. Jag tror inte vi kommer längre heller. De antisemitiska hatbrotten i Malmö minskar. Det är fakta. Du anser att fakta är fel baserat på dina känslor och personliga upplevelser hos dig själv och vänner. Det är lite svårt att argumentera med dig i det läget efter som du tycks vägar inse fakta. Även intoleransrapporten från Forum för levande historia visar på att antisemitismen är liten i Sverige.

            Det är möjligt att den är högre i Malmö, också troligt, men inget bevis för det finns. Känslor och stämningar som man känner är inga bevis. I vilket fall som helst tyder det minskande antalet antisemitiska hatbrott i Malmö på att antisemitismen minskat även i Malmö liksom i landet i sin helhet.

          5. Rikspolisstyrelsen (2011-03-21)

             

            http://www.polisen.se/Stockholms_lan/sv/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2011/jan-mars/Det-ar-svart-med-hatbrott/

             

            Hatbrotten mot judar i Malmö har minskat jämfört med den
            höga siffran i statistiken från 2009. Då utgjorde de antisemitiska hatbrotten
            27 procent av samtliga hatbrott. 2010 hade det minskat till 10 procent. Enligt
            Brottsförebyggande rådet, Brå, ligger den nationella siffran i hela landet på 3
            procent.

             

            Susanne Gosenius, länsansvarig brottsoffersamordnare på
            Polismyndigheten i Skåne:

             

            ”– Det begås fler antisemitiska hatbrott i Skåne än i
            Sverige generellt, det visar både vår egen och Brottsförebyggande rådets
            statistik.”

             

            ”– Många anmälningar var relaterade till stora event, vi
            hade bland annat Davis Cup och två stora Israeldemonstrationer. Många av
            anmälningarna 2009 var förknippade med dessa händelser, det rörde sig om brottsoffer
            som var på väg till och från eventen. Vi har inte haft några sådana event under
            2010, det är en anledning till att anmälningarna har minskat.”

             

            Vi kan väl därför i alla fall konstatera att siffrorna
            för antisemitiska hatbrott var högre än normalt under 2009.

             

            Det jag reagerat på var att en minskning av antalet
            anmälningar på något sätt skulle visa på att det blivit ”bättre” i Malmö och
            att antisemitismen inte utgör ett stort problem. Så är inte fallet. Det är en
            falsk bild.

             

            Om siffran 2010 låg på 10 % (en mer ”normal” nivå) av
            alla hatbrott i Malmö så ska vi inte glömma bort att den judiska gruppen utgör kanske
            0,03 av Malmös befolkning… (ca 700 medlemmar i den judiska församlingen + några
            hundra utanför av 300 000 invånare).

             

            Att det 2009 var 27 % är otroligt skrämmande.
            Speciellt eftersom ingenting säger att det inte kan hända igen.

          6. Anmälda hatbrott betyder just det. De flesta anmälningar i samband med tennisen handlade så vitt jag förstår inte om antisemitism så som du och jag menar, utan faktiskt om anmälningar av brott som har samband med kritik av Israel. Inte med antisemitism. (källan är personliga kontakter med polisen i samband med den aktuella demonstrationen). Så 27% är en överdriven siffra. Men låt oss säga 20% vilket också är enormt högt. Men då har ingen hänsyn tagits till mörkertal

            För det är inte andelen av samtliga hatbrott, Den andelen är betydligt lägre än den angivna då mörkertalet är mycket, mycket större för islamofobiska hatbrott. Muslimerna är nya i Sverige, judarna är svenskar sen generationer och vet hur man ska anmäla osv. Man kan alltså inte göra den typen av procentberäkningar du gör. Underlaget tillåter inte det. Det blir meningslöst.

            Ja, det är känt att rasismen är värre i Skåne. Det gäller i än högre grad för islamofobi (se valresultaten för SD som ger klart belägg för detta) än för andra typer av rasism och främlingsfientlighet.

            För övrigt, tack för att du grävde fram polisens artikel. Den är inte relevant för mitt inlägg, som inte handlade om Malmö, utan om antisemitism generellt, men relavant för diskussionen vi haft. Minskning betyder fortfarande minskning och Malmö är enligt min uppfattning och med stöd av de fakta som finns inte en farlig stad för judar. Antalet anmälda antisemitiska hatbrott är faktiskt fortfarande lågt och minskande. Du är av en annan uppfattning.

          7. Men killen i newsmill-artikeln är helt enkelt knäpp! Han börjar med att skriva med att hans farmor är med i den uttalat rasistiska organisationen WIZO, Women International Zionist Organisation, en apartheidrörelse som bildades för att skapa en etniskt ren judisk stat på palestinsk mark. Sedan frågar han:

            ”Skulle hon i egenskap av judinna anses vara ansvarig för israelisk politik?”

            Nej, men som sionist var hon väl för f-n medansvarig för sionistisk politik!! Den där farmorn borde ha skämts ögonen ur kroppen. Ja, han var förövrigt ett bra exempel på en som blandar ihop israel med judiskhet när han skriver en artikel mot antisemitism som lika mycket är ett försvar för en rasistisk apartheidstat.

  9. SKMA är på pappret politiskt obunden, men i praktiken är det enbart israelhaverister som är medlemmar. De har som tradition att attackera alla som kritiserar Israels politik för att vara antisemiter. Enligt dem är alla dessa personer antisemiter:

    Aftonbladets förre chefredaktörer Gunnar Fredriksson och Carl Johan Åberg, tecknaren EWK, den borgerlige diplomaten Ingmar Karlsson, DN-journalisten Åke Ringberg, AB:s utlandskorrespondent Staffan Heimersson, radiodramatikern Britt Edwall, Jan Guillou, DN-kolumnisten Göran Rosenberg, TT- journalisten Staffan Hjertén, författarna Bengt Nilsson, Claes Engström, Jan Myrdal, Gunnar Ohrlander, Göran Palm, Peter Weiss, FiB-juristen Erik Göthe, EU-parlamentarikerna PierreSchori, miljöpartisten Per Gahrton samt f.d statsminister Olof Palme.

    De saknar helt enkelt all trovärdighet.

    1. Jag är inte medlem av SKMA men följer vad de skriver. Jag tycker nog att de är bättre än sitt rykte. De likställer inte israelkritik med antisemitism och det förekommer olika uppfattningar i deras publikationer. Däremot har de på ett annat sätt ett väl brett begrepp om antisemitism, eftersom de inte alltid skiljer det från traditionell kristen antijudaism. Det verkar också som om de numera försöker bredda sig och ta upp islamofobi och rasism i allmänhet.

      1. Pfft. Ordförande är Willy Silberstein, nu senast känd för att ta betalt av Svenskt Näringsliv för att förfalska anklagelser mot syndikalisterna. Silberstein var t.o.m på Israeldagen 2010, en manifestation för en apartheidregim:http://www.menorah-sweden.com/artiklar/kh10nr2s5.html

        Han har konsekvent anklagat alla som förespråkar mänskliga rättigheter för palestinierna för antisemitism.

        http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-har-kollektiv-skuld-som-strategi_4831447.svd
        http://www.expressen.se/debatt/1.272457/silberstein-maste-tala-sanningen

        Eller som någon sa: SKMA är bra på att hitta antisemitism – både där den finns och där den inte finns.

        1. Att Silberstein är ordförande och att det säkert finns många andra i organisationen som har proisraeliska och antipalestinska åsikter motsäger inte vad jag skrev ovan. Organisationen som sådan likställer inte israelkritik med antisemitism i sin plattform och det finns en bredd i uppfattningarna bland de som skriver hos dem (jag kan t.ex. knappast tro att Håkan Blomqvist delar Silbersteins åsikter bara för att han skrivit i SKMAs bulletin). Hur det exakt ser ut bland medlemmarna är förstås omöjligt att säga. Men jag är som sagt inte medlem. Jag bara läser innantill. Det kan man komma rätt långt med.

          1. Om organisationen påstår sig inte likställa israelkritik med antisemitism är en sak. I praktiken är det dock så att organisationens representanter allihopa direkt tar fram antisemitkortet för att tysta ned israelkritik. Som Jan Guillou skrev:

            ”Svenska kommittén mot antisemitism och liknande politiska grupper har
            nämligen utvecklat en egen pseudovetenskap där de kan finna antisemitism där
            ingen annan finner den. Minst fyra av Aftonbladets kolumnister ingår i detta
            sortiment av antisemiter som antingen förnekar sin uppfattning, är omedvetna om
            den eller i vart fall inpiskade nog att dölja sina böjelser genom att, fräckt
            nog, inte uttrycka sig antisemitiskt.”

            http://plus.aftonbladet.se/nyheter/0104/16/guillou.html

      2. Pfft. Ordförande är Willy Silberstein, nu senast känd för att ta betalt av Svenskt Näringsliv för att förfalska anklagelser mot syndikalisterna. Silberstein var t.o.m på Israeldagen 2010, en manifestation för en apartheidregim:http://www.menorah-sweden.com/artiklar/kh10nr2s5.html

        Han har konsekvent anklagat alla som förespråkar mänskliga rättigheter för palestinierna för antisemitism.

        http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-har-kollektiv-skuld-som-strategi_4831447.svd
        http://www.expressen.se/debatt/1.272457/silberstein-maste-tala-sanningen

        Eller som någon sa: SKMA är bra på att hitta antisemitism – både där den finns och där den inte finns.

  10. Den allvarligaste av dessa incidenter (och den enda som är ett exempel på handgripligt våld), okt 2010, inträffade inte i Malmö, utan i Vellinge kommun (Skanör). Angriparna var sannolikt inte heller från Malmö, utan lokala. Vellinge är känt som en kommun med klar borgerlig/höger-majoritet och med utbrett motstånd mot flyktingar. Därför kan attacken inte heller anföras som argument för bristande säkerhet för judar i Malmö eller ökad antisemitism i Malmö, och inte härledas till personer med bakgrund i Mellanöstern.

Kommentarer är stängda.