Jag skiter i om Reinfeldt deltog i sorgemanifestationen för de dödade i Norge

Ärligt sagt så hade det enligt min mening varit lite av ett hyckleri om Fredrik Reinfeldt deltagit i sorgemanifestationen i Stockholm för att visa avsky mot våld och till stöd för de norska offren för terrorism. Reinfeldt erkänner inte den politiska dimensionen i det norska terroristdådet. Därför att det skulle vara att indirekt erkänna att delar av moderaternas och regeringens politik är fel. För borgerlig (oavsett om det är högerpartier eller socialdemokrater som fört politiken) privatiserings- och nedskärningspolitik bär en del av ansvaret för det som hänt i Norge. Borgerlig restriktiv flyktingpolitik bär en del av ansvaret för den miljö i vilken högerextrema missnöjespartier och fascistpartier kunnat växa sig starka. Den restriktiva politiken är en eftergift för de högerextrema partiernas islamofobi och rasism. Något som gynnat dem.

De högerextrema partierna, må det vara Fremskrittspartiet i vilket Breivik var medlem i tio år eller Sverigedemokraterna bär en stor del av ansvaret för att ha skapat ett samhällsklimat där galningar som Anders Behring Breivik kunnat göda sina förvirrade världsuppfattningar. Och dela dem med många, det har inte minsta svenska sverigedemokraters hårresande uttalanden och deras uppförande på Internet visat. Anders Behring Breivik är inte ensam om sin förvirrade världsbild och han har fått uttalat stöd från svenska sverigedemokrater vad det gäller den. Notera att dessa sverigedemokrater inte har stött våldshandlingen utan tagit avstånd från den, men samtidigt också förklarat den med att det är invandrarnas och socialdemokraternas eget fel att de blev måltavla för massmordet och terroristdådet.

Sen är det enligt min mening fel att protestera mot våld i sig. Jag är inte mot våld. Det måste kunna användas ibland. Men mycket restriktivt och mycket sällan. Det är alltid bättre att lösa problem med fredliga medel, med förhandlingar, kompromisser och överenskommelser. Alltid bättre. Men våld behövs ibland. För att besegra sådana som  de tyska nazisterna behövdes våld.

Att generellt protestera mot våld i samband med det norska terroristdådet leder också till fel uppfattningar. Man bortser då från den politiska dimensionen i terroristdådet i Olso och på Utöya. Att det var en högerextremistisk terrorist som på grund av sin övertygelse attackerade en socialdemokratisk regering och ett socialdemokratiskt ungdomsläger. Det var politiskt motiverat våld, inte bara våld. Det var riktat våld, inte meningslöst våld, inte blint våld. Låt oss inte glömma det.

Intressant?
Bloggat: B & P, Kafébord, Röda Berget, Bjereld,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements