Brott på Facebook är inget större problem

Antalet brott på Facebook har enligt SVD femdubblats på fyra år. Vad jag kan förstå följer den femdubblingen ganska väl ökningen av antalet svenska medlemmar på Facebook. Det är alltså inte speciellt alarmerande utan helt förväntat och helt normalt. Inom en befolkningsgrupp finns det alltid de som kommer att begå brott. Det gäller även populationen på sociala nätverkssajter som Facebook. Antalet anmälda brott med kopplingar till Facebook är dessutom mycket lågt , 1500 år 2010, 1000 hittills i år, bland nästan 5 miljoner Facebookanvändare. Det är så gott som ingenting. Så just den ökade Facebook-brottsligheten (som i allmänhet dessutom är av lindrig natur ska väl sägas) är faktiskt inget större problem.

Att polisen har bristande resurser att med hjälp av Facebook utreda och förebygga andra typer av brott i det verkliga livet är ju en fråga om utbildning och resurser. Det är alltid svårt för polisen att hänga med när ett fenomen växer fort. Däremot tror inte på något sätt att polissatsning på facebook skulle innebär färre brott eller fler uppklarade brott. Kanske bara lite lättare att klara upp de brott man ändå skulle klarat upp. Och att nästan all brottslighet går att härleda till facebook som SVD uppger att Urban Swahn från polisen i Göteborg uppger är naturligtvis bara dumheter. Jag betvivlar att han faktiskt sagt så.

Det kan eventuellt finnas brott som ökat på grund av internet. Ett brott jag tänker på är ju innehav av olagliga bilder, barnpornografiska bilder. Men det är svårt att veta då det brottet ju är rätt så nytt. Jag tvivlar dock på att sexuella övergrepp mot barn och pedofiler skulle ha blivit vanligare på grund av nätet.

Sen är det klart att högerextrema försöker sprida sin ideologi på internet. Det gör ju alla politisk inriktningar. Det är inget konstigt med det. Det har inte heller gjort att högerextremisterna på något sätt blivit farligare eller våldsammare. Inte heller har det nån större betydelse för deras tillväxt. Problemet med internet i detta fall överdrivs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements