Extremism förebyggs genom jämlikhet

Del 9 av 12 i serien Fascismen idag

Det bästa sättet att förebygga extremism är genom att se till att samhället är jämlikt. Jämlikhet, full sysselsättning och tillräckligt med pengar även när man är sjuk och/eller arbetslös är den bästa garantin för att extremismen förblir så liten som möjligt. Detta går på tvärs med den politik som dagens borgerliga regering för och flera tidigare socialdemokratiska regeringar fört.

En politik som genom privatiseringar, nedskärningar, skattesänkningar för rika samt försämringar för arbetslösa och sjuka ökat klyftorna i samhället, minskat jämlikheten och skapat en grogrund för högerextremism.  För det stora problemet i samhället när det gäller extremism är högerextremism. Det är där islamofobin (den vanligaste formen av rasism i Sverige och dessutom den enda som ökar), antisemitism, homofobi och andra fördomsfulla attityder främst frodas. Det är från den miljön mördarna kommer, från den miljön som terroristen Anders Behring Breivik kom, från den miljön Peter Mangs hämtade näring, från den miljön som de som mördar homosexuella och invandrare kommer.

Men saken är också den att de högerextrema miljöerna med folk som kan tänkas vilja ta till våld enligt alla rapporter och undersökningar som finns från Brå, Säpo och andra instanser minskar. Det gäller också de små fundamentalistiska muslimska miljöerna. Alla typer av hatbrott minskar också, förutom islamaofobiska hatbrott. De mest extrema grupperna, de nazistiska, vit-maktgrupperna tycks ha allt färre medlemmar och svenskarnas flyktingvänlighet blir allt starkare.

De 20% som uppges vara rasistiska och fördomsfulla är samma andel som det alltid har varit. Gruppen var säkerligen lika stor på 1970-talet, den var förmodligen något större i början av 1990-talet och det verkar inte ha skett nån ökning av denna grupp överhuvudtaget. Den påverkas troligen ganska lite av samhällsklimat, attityder och kampanjer. Det ena man kan göra med dem är att se till att de är så nöjda att de inte har nån anledning att rösta på högerextrema partier. Det kräver lägre arbetslöhset och ett jämlikare samhälle.

Med tanke på det nämnda förefaller en insats med ökad övervakning och kontroll inte vara speciellt meningsfull. För det är ju det som regeringen faktiskt föreslår i sin debattartikel i DN. Dolt av en massa mumbo-jumbo om samverkan, motverka våldsbejakande extremism osv. Men det effektiva vore ju att förstatliga skolan, införa enhetsskola, ge mer pengar till skola och förskola, satsa på minskad arbetslöshet, minskade klyftor osv. Dvs en ny politik som går stick i stäv mot den nuvarande. Allt annat är bara kosmetika som inte kommer att ha några varaktiga effekter.

Dessutom ska vi prata om högerextremism, inte extremism generellt. I den vänsterextrema miljön föreligger idag inga våldsproblem och svenska vänsterextrema miljöer  har inte dödat någon på 100 år. Muslimska fundamentalister är så få i Sverige att problemet inte existerar. Taimour Abdulwahab, stockholmsbombaren, är undantaget som bekräftar regeln. Djurrättsrörelsen innehåller uppenbart enstaka individer som är beredda att använda sig av vad man kan kalla terrorism (mordbrand etc) Högerextrema våldsmän är det enda som är vanligt. Varje år dödas människor av högerextremister.  Ingen av de grupper som nämns i regeringens debattinlägg i DN är dock nåt hot mot demokratin. Inte ens vit-maktmiljön.

Et hot mot demokratin är däremot den största extremistmiljön, den högerextrema islamofobiska miljön kring och i partier som Fremskrittpartiet, Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna som är den som Anders Behring Breivik hämtade näring ur. Den miljön är problemet. Den har hittills inte innehållit några större mängder våldsverkare men har inspirerat sådan som den nämnde norske terroristen och Peter Mangs för att nämna de två värsta högerextrema mördarna i Norden under senare år. Denna miljö tar inte en regeringen upp. Men det är den största högerextrema miljön, med den största potentialen att skapa våldsverkare. Det är där som problemen med våld kan tänkas bli störst och deras närvaro i parlament gör dem också till den farligaste gruppen för demokratin.

Problemet är högerextremismen. Men inte främst vit-maktmiljön. Utan den islamofoba miljön i partier som Sverigedemokraterna. Det är huvudproblemet när det gäller extremism och det nonchaleras totalt av regeringen. Ur den miljön kom Breivik och den miljön skapas av den politik som regeringen för. En politik som går ut på och leder till ökade klyftor. En politik som indirekt skapar såna som Breivik. Det borde kanske regeringen åtgärda istället för att slänga fram snygga men meningslösa handlingsplaner mot småproblem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mina källor för detta är exakt samma som regeringens.

Series Navigation<< Högerextremism – inte extremism, politik – inte blint hatDet här är Sverigedemokraterna – fascister och rasister >>
Advertisements
 • Så om alla har det lika bra blir det svårt att hitta någon som har det sämre att sparka på. Verkar logiskt. 

  • Ett antal idioter blir det väl ändå kvar. Risken minskar, men försvinner väl antagligen inte helt.

  • Behovet av att hitta nån att skylla på blir också mindre.

  • Anonym

   Det får nog formuleras om. Om alla har det lika dåligt är det svårt att hitta någon som har det bättre, förutom den politiska eliten, att sparka på. Så funkade det i alla ”realsocialistiska” länder i öst. Så kommer det att funka i ett nytt kommunistiskt land. Man tar från arbetarna för att ge till de arbetsskygga och de som gör sig oanställningsbara genom beteende och yttre attribut.

 • Pingback: Reinfeldt ignorerar extremismens grogrund « Röda Berget()

 • Anonym

  Ja, det är väl därför som Nordkorea, världens mest jämlika och kollektivistiska land, är så mysigt att leva i…

 • cooldrink99 cool

  Värt att tänka på är vilka som ligger bakom att malmö nästan blivit ”judenrein” är inte pga av nazister utan socialdemokrater, vänstern och muslimer.

 • Pingback: Det är i otrygghet och rädsla extremism kan se ljuset. | Annarkia()

 • Vänsterextremismen är också farlig. Det handlar mer om att alla ska känna framtidsoptimism än att det strikt ska handla om att alla får ett likvärdigt utfall i privatekonomin. Vad som också behövs är starka normalfungernade sociala nätverk så att personer i riskzonen inte blir isolerade i extremismen utan kontakt med verkliga världen.

  • Du vet nog väldigt lite om vad vänstern tycker måste jag. Vänserextremismen är inget hot mot demokratin som högerxtremismen. Utan vad vi vill är att förjupa demokratin till att omfatta all samhällets områden. Även ekonomin. Även storföretag, banker och försäkringsbolag. Denna diskussion kan gärna fortsätta. Om synen på demokrati och vad som hotar den.

   Jag vet ingen vänstermänniska eller vänsterorganisation som är för att alla ska ha lika mycket pengar. Det är en omöjligt uppgift och inte heller meningsfull. Det är utvidgad demokrati som är det väsentligaste och jämlikhet därefter (lika villkor och möjligheter, något som inet betyder lika mycket pengar även om det kommer att resultera i mindre klyftor, mindre brottslighet osv enligt den forskning som finns. Hela denna diskussion är off-topic så den kommer inte att tillåtas fortsätta.

   Vänsterextremister dödar inga människor som högerextremister. Om vi definierar extremister somde som är beredda att ta till dödligt våld för att uppnå sina syften blir antalet vänsterextremister i Sverige extremt lågt. De finns nästan inte.

 • Pingback: Man kan inte stoppa extremism genom att söka på nätet | Svensson()

 • H P

  /*off topic, borttaget*/

  Visst kan man kritisera SD och dess politik, men den här jämförelsen med ABB:s massmord i Norge börjar ta sig allt mer bisarra former.

  All offentlig debatt om aktuella samhällsfrågor kan väl helt plötsligt inte bara avstanna för att ”obekväma” frågor diskuteras?

  När det gäller kritik från vänsterkanten mot de ”högerextrema” krafter Ni kallar det – är den säkert befogad i vissa fall – men för guds skull, Sverigedemokraterna är inröstat i Sveriges riksdag genom allmänna val. Jag hittar varken någonting i deras partiprogram som jag skulle vilja kalla rasistiskt eller ens främlingsfientligt – och att ”lägga ord i deras mun” eller hela tiden försöka påvisa att det finns en ”dold agenda” börjar kännas direkt osmakligt. Ta debatten med dem istället för att prata ”om dem”.

  Självklart skall kritik riktas mot all typ av extremism – såväl religiös, samt vänster- och högerpolitisk sådan.

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  • Jag hittar massor i deras partiprogram och deras praktik som jag anser vara rasistiskt och odemokratiskt. Ännu mer i dess praktik. Att man är inröstad i parlamentet innebär ju inte att man inte är rasistiska. Det finns nazister i olika parlament i Europa. Jag har i hela mitt liv diskuterat med rasister, sverigedemokrater och nazister. På mina arbetsplatser. Men i det offentliga politisk livet ska de bojkottas.

   Med tanke på de stora stycken jag tog bort ur din kommentar så bör du ta och läsa kommentarsreglerna.
   http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Pingback: Några bra texter om järnrörspartiet | Svensson()

 • Pingback: Det här med politiskt våld | Svensson()