Mark Duggan mördades av polisen – utlöste upploppen

Det är nu klarlagt att Mark Duggan som dödades av polisen och blev den tändande gnistan till de omfattande oroligheterna i England, inte sköt mot polisen som dessa har uppgivit. Något som betyder att Mark Duggan mördades av polisen och att närmaste vänner och anhöriga har stor anledning att vara upprörda. Men inte bara dessa har blivit upprörda utan det har många av de människor och ungdomar som dagligen, år ut och år in, förnedras av de brittiska myndigheterna och av den brittiska polisen. Upploppen, kravallerna och ilskan är alltså som jag ser det helt förståeliga.

Men ändå är upploppen snarast de desperatas protest. För upplopp och kravaller, plundring och våld kommer inte att leda till förbättringar. Knappast till försämringar heller, men kanske till diskussioner och samtal som kan leda till förbättringar för människor som lever i hopplöshetens och arbetslöshetens träsk.

Förhoppningen är att det hela kan leda till en framtid dialog och mer konstruktiva former av protest och organisering som kan leda till förbättringar. Men tyvärr verkar svaret på kravallerna och upploppen enbart vara mer piska, mer våld och övergrepp uppifrån, mer repression och förtryck. Sådant kan stoppa kravallerna denna gång, men de kommer att dyka upp igen om inget annat görs. Och då vara ännu värre. Våldet ovanifrån riskerar också att fördjupa klyftorna i det brittiska riket.

Att det finns galningar även i Sverige som tror på att ökat våld och repression är ett vettigt sätt att ta sig an desperata ungdomar, kvinnor och barn är bara att beklaga. Polisen i Sverige tillhör dock inte dem. De vill oftast ha en dialog och vet att det inte går att lösa social problem med polisiära medel. Även om det finns en stor mängd idioter i Storbritannien som just nu kräver att militären sätts in och att man ger igen med extremt våld mot ungdomarna på samma sätt som Assad i Syrien gör mot demonstranter så verkar den brittiska polisen inte höra till dem. De har trost allt agerat ganska återhållsamt under kravallerna och tycks inte ha använt extremt våld eller övervåld alltför ofta. Även om det faktisk är rätt så vanligt i normala fall.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Berget, Kulturbloggen, Partistaten, Jämlikhetsanden,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Återigen visar det att våld löser problem. Det är det som får politiker att vakna och inse sin egen dödlighet!

 • Anonym

  Att han inte sköt (läs, någonstans där man letade efter kulor, gangsters är ju inte så jävla bra på att sikta) är inte samma sak som att det är ett mord, han hade väl ett vapen liksom.

  Att du tycker kravallerna är förståeliga är ju helt sjukt faktiskt. Det finns ingen människa som har ute i samhället att göra som under några omständigheter skulle bete sig som drägget i Tottenham.

  • Vapnet hade inte avfyrats. Hur vore det om du läste tidningsartiklar istället för idiotiska högersajter.

   Du kan som många andra högerextrema inte skilja mellan att förstå något och att försvara något. Förstå innebär att man skaffar sig verktyg för att lösa problem. Utan att ha en förklaring kan man inte lösa social problem. Man vet helt enkelt inte hur man ska göra. Förklaringar till en händelse ger en förståelse. Förståelse underlättar en lösning. Jag kan förstå att ni högerextremister har svårt för detta, ni föredrar ju alltid att skylla på nån annan istället för att försöka förstå och analysera problem. När en högerextremist mördar så är det den mördades fel och inte högerextremistens. Osv, Det är inte konstigt att ni inte har några som helst lösningar på nånting.

   Försvara innebär att man säger att kravallerna är bra. Om du läser mitt inlägg så ser du att jag inte tycker det.

   Dessutom kallar man inte vanliga fattiga människor för drägg. Det är ohyfsat och oförskämt. Det är bland annat mina släktingar i södra London du talar om.

   • Anonym

    Jag har inte läst detaljerna om vapnet nej men bara det faktum att han har ett vapen betyder ju att han är en gangster och mycket väl kan ha viftat med det på ett hotfullt sätt, känner du någon som går runt med pistol som inte är kriminell?

    Det här är inte ett socialt problem, det är ett psykiskt problem bland de inblandade, det handlar om dålig uppfostran och empatibrist, något som håller på att eskalera och märks på massor av olika fronter, allt från kravaller till fildelning. En människa med förmåga att känna empati kastar inte sten i folkmassor under några omständigheter.

    Människor som slår sönder butiker är inte vanliga fattiga människor, de är drägg. Om dina släktingar slår sönder butiker borde de in i finkan och att kalla dem vanliga fattiga vore isåfall ett hån mot andra fattiga.

    Vadå ”andra högerextrema”? Har man börjat räkna in folk som ogillar kriminella där nu också?
    Jag tycker du kunde försöka hålla lite högre nivå på dina svarskommentarer, det du skriver nu var jävligt pinsamt för dig själv. Skäms.

    • Du har ingen aning om han hade ett vapen eller inte. Det kan lika gärna vara planterrat av polisen för att de måste skapa en förklaring till mordet.

     Dina amatörspsykologiska försök är ren dumheterna. Alla kan förstöra och kasta sten. Alla människor kan bli koncentrationslägervakter. Alla kan mörda, lemlästa, våldta, slakta. alla människor. Det finns ingen drägg, det finns i stort sett inga utan empati. Detta är allmän kunskap. Lätt tillgänglig. vetenskapligt accepterad. Det handlar inte om dålig uppfostran och brist på empati. Det är dumheter. Du är okunnig. Det handlar om din vän, din granne, helt vanligt folk som kastar sten. Läs på.

 • @Neon Vassago: Så Breivik gjorde rätt?

 • Pingback: The Trickle-down Ideology of Greed & Self Interest | Nemokrati()

 • Pingback: 1100 gripna i England - lika många greps i Göteborg år 2001 | Svensson()