Framåt för rebellerna i Libyen

Av allt att döma så går det framåt för rebellerna i Libyen. Emellertid är det inte i östra Libyen det går bra rent militärt utan i väster. Förklaringen är förmodligen mycket enkel. I väster har rebellerna fått och kanske får fortfarande leveranser av moderna militära vapen från bland annat Frankrike. Så verkar det inte vara i öster vid den egyptiska gränsen.

Enligt rebellerna i västra Libyen så har man i princip intagit hamnstaden al-Zawiya väster om Tripoli. I och med det har man skurit av Tripoli från den tunisiska gränsen. Vid själva gränsstationen utmed kusten, Ras Jadir, ska det pågå hårda strider.

Även från rebellenklaven Misrata, också i västra Libyen, men öster om Misrata rycker rebellerna fram. Anledningen i det fallet är förmodligen att man där har reguljära militärer bland rebelltrupperna.

Ghaddafiregimen i Tripoli förnekar att rebellerna haft några framgångar.

För att Ghaddafi ska kunna störtas snabbt krävs att rebellerna även i östra Libyen kan få leveranser av vapen. Det är dags att se till att så blir fallet. FNs. beslut om vapenembargo även mot Benghaziregeringen är som jag ser det felaktigt och förlänger bara kriget och lidandet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements