Bussarna kör inte till svenneförort

Backa är en förort med majoritet icke-invandrad befolkning. Bland de unga så är andelen barn till invandrare dock högre än vad andelen invandrare är totalt. I området Backa Röd är det betydligt större andel invandrare än i resten av Backa, men framförallt är det fattigare än resten av Backa. Så var det även när en av mina fastrar och min farmor bodde där på 1970-talet.

Backa har de senaste åren plågats av två problem, ungdomsupplopp och gangsteruppgörelser. Gangsteruppgörelserna har mycket lite med ungdomsoroligheterna att göra, men de ungdomar som förekommer i oroligheterna är ofta kriminellt belastade och hör till dem som senare rekryteras av kriminella gäng.

Exakt varför det varit så många skottlossningar mot gangstrar i Backa är svårt att veta, men man kan ju misstänka att stadsdelen är tillhål för gäng som inte ingår i det avtal som slöts efter kriget om Angered mellan Gårdstensalliansen och Bandidos/X-team. De gäng som efter vad jag förstår inte ingår i uppgörelsen är Original Gangsters (men de finns väl knappt längre), Asir och Brödraskapet Wolfpack. Jag vet inte vilket av dessa gäng som finns i Backa, mer än att Asir har funnits där förut och att medlemmar i Asir har varit utsatta för mordförsök. Att det finns före detta Bandidosmedlemmar i Backa är också känt. Sådant kan ju också leda till våld.

Att bussarna inte längre kör till Backa beror på att en buss träffades av skott i samband med en skottlossning. Naturligtvis är situationen i Backa mycket oroande.

Lösningen på problemet är dock inte i första hand polisiär utan vad som krävs för att inte problemen i Backa bara ska fortsätta förvärras är sociala åtgärder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements