Även försvaret måste tydligen hitta på

Försvaret känner sig uppenbarligen på något sätt förbigångna på något sätt när Säpo förra veckan rapporterade om terrorister vid Röda Sten. Icke-existerande terrorister. Nu rapporterar försvaret om en främmande ubåt innanför Öckerö. Det är precis lika sannolikt som att det skulle ha varit terrorister vid Röda Sten. Dvs inte alls.

Det finns ingen ubåtskapten som med berått mod skulle gå innanför Öckerö. En ubåt får säkert plats där, det är inga problem, men det finns inte direkt nån anledning att vara där. Förresten, från vilket land skulle den vara? Nato? Nej, det är nog återigen ett falsklarm från försvaret. Det är liksom inte första gången som icke existerande ubåtar jagas. Men försvaret vill väl inte vara sämre än Säpo kan man tänka. Är det budgetförhandlingar just nu eller nåt? Som får både Säpo och försvaret att bli totalvrickade?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pensionist

  precis min tanke…. två ”terroristjakter” och nu det här.
  Åårökningssekretess råder så vi får inte veta vad som framkallar de här halucinationerna hos Göteborgarna.

  • Vadå hos Göteborgarna, skutorna som marinen skickat kommer ju från landets baksida allihop, och därifrån kommer väl SKRÄPO med.

   Roland Eriksson

 • Pensionist

  precis min tanke…. två ”terroristjakter” och nu det här.
  Åårökningssekretess råder så vi får inte veta vad som framkallar de här halucinationerna hos Göteborgarna.

 • Pensionist

  precis min tanke…. två ”terroristjakter” och nu det här.
  Åårökningssekretess råder så vi får inte veta vad som framkallar de här halucinationerna hos Göteborgarna.

 • Kan det inte vara Al-qaida som kommit över en Ubåt och ligger och trycker i skärgården och väntar på att deras agenter av förortsgangsters ska telegrafera till dom att Lars Vilks har gått in på Röda Sten?

  • Nåt sånt måste det vara. Eller nåt.

 • Utveckla gärna hur du kan veta med sådan säkerhet var och var inte främmande makts ubåtar befinner sig! Konkretisera grunden för ditt påstående om att det INTE är en u-båt.

  • Varför det ? Det finns ingen anledning. Det har aldrig hittats någon främmande ubåt i svenska vatten. med två undantag. En rysk fyllekörning utanför Karlskrona och en Nato-ubåt som tvingades upp på västkusten en gång.

   Det finns helt enkelt ingen främmande makt som är intresserad av att gå in i gattet mellan Grötö och Öckerö eller i mynningen till Göta älv. Det finns inget militärt i området och allt som kan tänkas vara militära mål ser man bättre ovanifrån och som vilken människa som helst. Det finns helt enkelt inget hemligt i området. Dessutom passerar fiskebåtar i det aktuella området många gånger om dan och de har bättre grejer än försvaret när det gäller att se föremål under vattenytan.

 • För det första behöver det inte bara vara hemliga, militära anläggningar som är av intresse att utforska med u-båt. Och hur kan du veta att det inte finns några hemliga anläggningar vid inloppet till Göteborgs hamn? Har du så god kännedom om försvarets aktivitet? Och om att anläggningar: ”ser man bättre ovanifrån”… det beror väl på vad man söker efter? Sedan jämför du fiskebåtar med u-båtar… det är så konstigt så det går knappt att bemöta men om du avser de ekolod som många fiskebåtar har för att identifiera fisk med så skiljer de sig i allra högsta grad från de som används av militära fartyg, i synnerhet u-båtar. Du menar också att dessa fiskeredskap skulle vara bättre än försvarets materiel, i vilket avseende och vad har det för betydelse i detta fall? Avser du att man enbart skulle förlita sig på rapporter från de fiskefartyg som passerar inloppet till Göteborgs hamn? Om det är så du avser så är det en MYCKET stark indikation att du inte förstår modern marin försvarsteknik.

  • Svaret på din första fråga är ja. Jag vet och har sådan god kännedom om läget.

   Militären har åtskilliga gånger bett fiskebåtar från min hemö om hjälp att leta ubåtar. Ja, båtar har bättre grejer än försvaret. Jag jämförde alltså fiskebåtar med de båtar marinen använder för att leta efter ubåtar.

   Det är inte i inloppet till Göteborgs hamn man letat utan i sundet mellan Hönö-Öckerö och Grötö-Kalvsund. Det finns inget av militärt intresse där. Inget hemligt. Det enda som fins är bostäder på öarna, varvet på Öckerö, vindkraftverken på Pinan och propellerfabriken. mans er de grejerna bättre om man tar bussen.

   • Om du har så god kännedom om Försvarets hemliga installationer, varför tar du upp det i en allmän blogg om alla kan läsa?
    Du radar upp ett antala civila installationer som inte är hemliga men jag har svårt att se deras existens som ett bevis på frånvaron av anläggningar som är hemliga. Du menar också att det inte finns någon makt som är intresserad av gå in i området runt om och inloppet till Göteborgs hamn (Göta älvs mynning), hur vet du det? Utan att arbeta med dessa frågor inom Försvarsmakten kan jag tänka mig flera skäl; att testa marinens förmåga i området, att skaffa sig uppdaterad information om geografiska, geologiska och hydrologiska förhållanden i området (nej, alla sådana data är inte tillgängliga via offentliga källor), träna den egna personalen etc.
    Sist men inte minst så är det naturligt att Försvarsmakten rekryterar även de civilia resurser som finns i närområdet, t.ex. fiskebåter och deras personal, men att dra slutsatsen att fiskebåtar är bättre lämpade att utföra dessa uppgifter är alltför avlägsen slutsats. I så fall borde väl Marinen helt enkelt köpt in fiskebåtar?

    • Snälla killen. Jag är född där. Min mor bor där. Hon ser för fan allting från sitt fönster i princip. Det bor 10 000 människor inom synhåll från platsen där man jagar ubåt. Det finns inte ens nåt utrymme för militära grejer där. En gång i tiden fans det grymt många hemliga grejer på Björkö, lite längre norrut än de letar efter ubåten. Men det är nedlagt, igenbommat, igenfyllt och borttransporterat. Då fick inte utlänningar sätt sin fot nånstans i skärgården. Och vilka hemliga anläggningar skulle jag ha nämnt. Inte för att jag skulle tveka en sekund att nämna dem om det var relevant.

     Det är inte i inloppet till Göteborgs hamn. En som går den vägen hamnar fel eller är en idiot.

     Ja marinen funderade på att köpa en av båtarna man lånade. Men det blev inte så. Och det heter inte personal utan fiskare. De som jobbar på/äger en fiskebåt alltså. De är fiskare.