Gnälliga forskare och viktig isbrytare

Svenska staten har beslutat att isbrytaren Oden ska användas till att göra det den är till för. Bryta is. Något som är nödvändigt för att sjöfarten längs stora delar av Sverige kust ska fungera under så kalla vintrar som vi nu haft ett par i rad. Det innebär att forskarna som forskar om klimatet ner vid Antarktis inte får låna isbrytaren detta år. Naturligtvis jobbigt för dem.

Men det är självklart viktigare att isbrytaren används för det som den är tillför. Oavsett om forskningen är viktig eller inte. I detta fall råkar det vara viktig forskning om klimatet. Men. Nu är det ju faktiskt också så att forskarna kan åka med andra fartyg ner till Antarktis så deras upprördhet kan jag faktiskt inte se som annat än självcentrerat (på sig själva och sin forskning) gnäll. Och om de vill att Sverige ska ha bra anseende i forskarvärlden får de väl se till att det byggs ett forskningsfartyg så att de inte måste låna fartyg som är till för annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag har iofs förstått som att Oden redan när den beställdes var ämnad till både forskning och isbrytning. Forskningen skulle ha tillgång till båten sommartid.

    • Du har säkert rätt och på sommaren har ju forskningen tillgång till Oden. Då behövs den ju inte som isbrytare.