Även i Lettland har väljarna gått åt vänster

I det norska lokalvalet satsade väljarna på trygghet, i Danmark strömmande väljarna till partier med antirasistisk profil även om förklaringarna till detta är mer än bara antirasism och en reaktion mot Dansk Folkeparti som fått väljarna att rösta på Liberal Alliance, Radikale Venstre och Enhedslisten. Min uppfattning är att valresultatet i Danmark i sin helhet kan ses som en vänstersväng i den danska väljarkåren.

I Lettland har ett socialdemokratiskt parti (Harmonicentern) med huvudsakligt stöd i landets rysktalande folkgrupp, gått framåt. De rysktalande utgör en majoritet av arbetarklassen i landet. Harmonicentern har sagt att man är beredda att samarbeta med alla andra partier utom det högerextrema Nationella Alliansen. Genom att Nationella Alliansen också gjort ett bar val kanske vänstersväng i valet är att ta i, utan man ska kanske beskriva det som en polarisering.

Trots detta försöker de mer högerinriktade partier som har en bakgrund i den tidigare regeringen, de två partierna Enhet och Reformpartiet bilda regering och utestänga Harmonicentern från en sådan. De har förlorat valet men har tillsammans 40% av rösterna så tillsammans är de trots allt fortfarande  det största politisk blocket. Det kräver i så fall troligen en samverkan med Nationella Alliansen. Det kan alltså bli en rejäl högerregering trots en vänstersväng i väljarkåren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements