Rättegång mot sexpolis

Idag inleds rättegången mot en gränspolis som lovat att hjälpa asylsökande i utbyte mot sex. Han har föreslagit detta till två kvinnor från det forna Sovjet som båda anmält honom. Om det förekommit i fler fall är oklart, men mannen har medgett en del av de faktiskt omständigheterna i de två fall som nut tas upp i rätten i Göteborg och det finns inspelningar som bevisar anklagelsepunkterna:

– Ja, vem skulle annars tro på oss? Det spelar ingen roll om det är hundra av oss som hört samma sak. Vi bor i fel områden, vi är fel typ av människor, säger ett av offren, en 35-årig flerbarnsmamma från det forna Sovjetunionen.

Hon kom i kontakt med 60-åringen i samband med att hennes make skickades ut ur landet via färja till Litauen.

Utan större anledning dök polisinspektören därefter upp hemma hos henne. Han begärde att hon skulle fixa amfetamin till honom, tog henne på brösten och insisterade – enligt 35-åringen – på sexuellt umgänge.

”Jag är så kåt. Är du?”, står det i ett sms som gränspolisen skickat till kvinnan.

Efter ett fortsatt ofredande beslutade sig kvinnan, i augusti 2009, för att trots allt gå till polisen och anmäla beteendet.

[…]

Då var det en utvisningshotad 31-årig kvinna, från en delrepublik sydvästra Ryssland, som berättade en liknande historia.

[…]

Där pratade de tre och kvinnorna informerades om att 31-åringens transport till Kaukasien minsann kunde förhalas i uppemot två år – under förutsättning att hon accepterade att ha minst två samlag med polisinspektören.

[…]

För att knyta mannen till den olagliga överenskommelsen, lyckades väninnan under de kommande dagarna spela in samtal med polisinspektören. Där återupprepade han sina krav på sexuella tjänster.

Dessa upptagningar är en centrala i bevisningen mot mannen.

De båda kvinnorna som bor i samma stad har anmält polisen helt oberoende av varandra och är inte bekanta med varandra. Den aktuelle polismannen har haft en hel del personliga problem som började i samband med en tjänstgöring i ett krigshärjat område på 1990-talet. Han fick problem med narkotikamissbruk och uppvisade efter återkomsten teck på posttraumatiskt stressyndrom (PSTD). Det är kanske en delförklaringar till hans korrupta beteende, men ingen ursäkt. Det framhålls att polismannen, som fått sparken, idag är i så dåligt skick att fängelse skulle vara negativt för honom. Inget av det är ju specifikt för den brottslige polisen ifråga utan gäller förmodligen de flesta brottslingar. Fängelse är helt enkelt inte speciellt bra. Inte för någon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Erik_SP

    ”Sexpolis”? Haha, schysst kvällstidnings-ord ;P

    • Kvällstidningsrubriker drar läsare. Det finns liksom en anledning till att de har de rubriker de har. Och min blogg är ju en slags extremvänsterns motsvarighet till kvällstidningarna.