Knäppskallepoliser i Göteborg

Jag vet inte om de poliser som fick för sig att en redaktör på Uppdrag Granskning planerade en våldsam attack på Lars Vilks var från Säpo, från Göteborg eller från nån annan polismyndighet eller från Skåne. Enligt polisen i Göteborg handöar det dock som säkerhetspoliser, dvs Säpo. Det är helt sjukt hur säkerhetspolisen beter sig i såna här sammanhang. Risken för ett överfall mot Lars Vilks på bokmässan i Göteborg är förmodligen noll. Det har hittills endast vara knäppa amatörer som överfallit Lars Vilks, dvs två klantiga bröder från Landskrona som inte ens kunde sätta eld på ett hus och dessutom lämnade hur mycket spår som helst. Vad det gäller de tre som nu sitter häktade för att ha planerat att mörda Vilks med en fickkniv så kommer väl de sannolikt att släppas. Det hela verkar mest ha varit en massa skitsnack från tre unga män som vil verka tuffa.

Det som är oroande är dock inte att folk vill mörda Lars Vilks (något som ju kanske inte är så förvånande, han sysslar ju med provokation som konst) utan det mest oroande är ju den svenska säkerhetspolisens bristande verklighetsförankring, man ser ju terrorister i varenda buske och alla gånger man sett terrorister de senaste 10-15 åren tycks det ha varit falsklarm, felaktiga gripanden och våldsamma övergrepp. Så också igår på svenska mässan, när ett antal civilklädda säkerhetspoliser ingrep mot Axel Gordh Humlesjö från Uppdrag Granskning:

Humlesjö skriver på Twitter om händelsen:

”Jag blev för några timmar sen bortförd av tre civilpoliser till en källargång under bokmässan. Dom misstänkte att jag var på väg att attackera Lars Vilks. Vad deras misstanke bestod av ville dom inte berätta men när dom efter en lång stund faktiskt trodde på att jag är redaktör på Uppdrag granskning blev dom betydligt mindre aggressiva.”

Axel Gordh Humlesjö visade ackreditering, presskort och visitkort. Han släpptes och var skärrad efteråt: ”Det var, kan jag tillägga, faktiskt en rätt chockerande och väldigt obehaglig upplevelse”, skriver han på Twitter.

Paranoida poliser med svag verklighetskontakt är mycket farligare än eventuella terrorister. De kan orsaka mycket större skada vad det gäller demokrati och tillit än vad en terrorist kan göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements