Gatugäng har funnits länge – polisen har inte lösningen

Gatugäng är inget nytt. När 5 poliser i ett inlägg skriver att de är en realitet så måste man beakta att de funnits länge. I begränsad skala. I praktiken är de jugoslaviska nätverken som länge funnits inom den svenska brottsligheten att betrakta som gatugäng, vidare fanns det på 1990-talet gäng som Gringos och Örnligan liksom andra gäng i andra förorter utan namn. Original Gangsters så som det fungerade när gänget var som störst var ett gatugäng i Göteborg osv.

Det som har skapat en grogrund för  gatugängen i Sverige är den politik som länge förts av makthavarna i landet. En politik med inriktning på nedskärningar i social service, fritidsverksamhet, skolverksamhet. En sådan politik skapar grupper av ungdomar som hamnar utanför och där samhället inte längre har resurser för att ta hand om dem. Hand i hand med dessa nedskärningar har en politik för full sysselsättning övergett och vi har fått en stor och permanent arbetslöshet vilket i sin tur leder till att dessa ungdomar med problem inte heller har några bra framtidsutsikter. De kommer inte att få nåt jobb helt enkelt. Dessutom har politikern därefter beslutat om minskade socialbidrag (försörjningsstöd), hårdare regler för socialbidrag, sämre a-kassa, hårdare regler för a-kassan och fler åtgärder som permanentar fattigdom och hopplöshet. Kort sagt har politikern skapat en perfekt miljö för kriminella nätverk och gäng att verka i.

Genom att sedan avreglera, införa upphandlingsregler som gynnar den billigaste och privatisera har politikerna skapat utökade möjligheter till svartjobb och ekonomiskt fiffel. Något som gett den organiserade brottsligheten och de kriminella nätverken stora möjligheter att skaffa sig fler och stabila inkomster.

Jordmånen och möjligheterna för kriminella gäng har växt och följaktligen växer gängen, både i antal och antal medlemmar. Som en följd avd etta följer också att polisiär åtgärder aldrig kan lösa problemet. Det behövs, men måste kompletteras med åtgärder för lägre arbetslöshet, bättre skola, mer fritidsverksamhet, möjlighet att leva på socialbidrag och a-kassa, återregleringar och avprivatiseringar.

Intressant?
Borgarmedia om poliser och brott: DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Några exempel på svenska gatugäng: Gringos (1980-talet), Örnligan (1980-90-tal), Original Gangsters, Naserligan, K-falangen, M-falangen, Tigrarna, Gårdstensalliansen, Backagänget, FFL, Black Cobra, M-16, Södertäljenätverket, Uppsalamaffian, Familjen i Borlänge och det gäng jag var med i Stenungsund på 1970-talet.

Advertisements