Katastrofal avreglering

Avregleringen och ”privatiseringen” av den svenska elmarknaden har haft förutsägbara konsekvenser. Elproduktionen i Sverige har koncentrerats till 5 stora bolag, samtliga offentligt ägda på något sätt. Svensk statens Vattenfall, finska statens Forum, Eon var största ägare är tyska delstater, norska statenes Statkraft och Skellefteå Kraft som ägs av Skellefteå kommun. De tre första är betydligt större än de två sista. På distributionssidan har det som tidgare var lokala och välskötta distributionsmonopol i offentlig ägo blivit en otrolig massa elhandelsbolag som vill göra kortsiktiga vinster.

Resultatet av utvecklingen har blivit att det kortsiktiga vinstintresset styr elmarknaden. De stora bolagen som totalt kontrollerar produktionen håller uppe priserna på all möjliga sätt. Ett är att stänga av den dyrare elproduktionen i kärnkraftverken och därmed också se till att det inte finns något elöverskott. På det sättet kan bolagen se till att priserna är höga och att höga och kortsiktiga vinster garanteras. Minskat underhåll av ledningsnät och kraftverk är också ett sätt som olika bolag använder för att öka de kortsiktiga vinsterna. Det är samma metod som används flitigt inom den svenska järnvägs- och busstrafiken.

Avregleringen av elmarknaden har inneburit oligopol inom elproduktionen, vinststyrning av verksamheten, minskat underhåll av anläggningar och fler driftstörningar. Sämre fungerande eldistribution parat med högre priser har blivit resultatet. Man kan nog utan att fundera en längre stund sammanfatta resultatet av avregleringen av elmarknaden som en smärre katastrof.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements