Sansad invandrarhistoria

Boknytt
Tusen år av invandring
Svanberg & Tydén
Dialogos

Sansad invandrarhistoria

Det finns så mycket av obalanserade och fanatiska tyckanden på båda sidor i invandrings- och mångkulturalismdebatten. Därför är denna nyutgivna tegelsten om Sveriges tusenåriga invandringshistoria ett faktaspäckat och sansat undantag. Ett basverk som är ett måste för alla samhällsintresserade, tycker jag.

Boken går bortom klyschan att Sverige alltid varit ett invandrarland (vilket det varit). Den visar att det fram till andra världskriget förekom liten invandring och då främst av nordeuropéer av vilka en del var judar, katoliker och romer. Efter andra världskriget kommer den stora massinvandringen, först av arbetskraftsinvandrare från Norden och Europa, sedan av flyktingar från Europa och världen.

Det enda jag retar mig på är likställandet av djurplågeri med religionsfrihet, och av rasism med tal om kulturella olikheter. Bra att boken visar att många invandrare faktiskt assimileras och blir en del av det vanliga Sverige. Bland annat genom blandäktenskap – var tjugonde vuxen lever i blandäktenskap mellan svenskfödd och utlandsfödd.

Boken är mycket detaljerad och tar upp personer och företag med invandraranknytning. För första gången fick jag läsa om den norska arbetskraftinvandringen till Norrland som gjort mig till åttondels norrman. Den tar också upp adopterade och återvandrare som invandrare – som min farmor och farfar och deras USA-födde son (min far) som efter depressionen återvände hem. Vilket gör mig till andra generationens invandrare.

Bra skildras också att det svenska (liksom alla andra kulturer och folk) ständigt formas och omformas i blandningen mellan inhemskt och utländskt. Exempelvis vår förste nationalkung Olof Skötkonung döptes troligen av en engelsk missionär, gifte sig med en slavisk prinsessa och knöt ett band mellan kontinentalinspirerad kungamakt och Mellanösternreligionen kristendom – med dess judiska rötter.

Vad jag inte förstår i debatten om det mångkulturella Sverige är varför inte denna process av svensk-invandrar-mångkulturblandning som fungerat under tusen år inte kan få fortsätta även idag. Varför ska etniska grupper plötsligt börja leva separat? Varför inte låta in-födda och in-vandrade svenskar assimileras & socialiseras in i Sveriges sedan länge mångkulturella blandkultur, och sedan bidra med de erfarenheter de har till ett ständigt nytt sammanhållet Sverige?

Hans Norebrink

Läs mer: Signum,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements
  • Anonym

    Som vanligt ett bra inlägg av Norebrink.

  • Det är väl bara centerpartiet som vill att kulturerna ska leva separat i Chinatowns och annat? Har aldrig hört någon annan förespråka det.