Det svenska mordet – full karl knivmördar full kompis

Det typiska svenska mordet är att en berusad man använder brödkniven eller nån annan kniv som finns nära till hands för att mörda sin lika fulle kompis. Majoriteten av mord i Sverige är av den typen och mördaran återfaller ytterst sällan i grövre brottslighet after avtjänat straff. Det är inte bara Sverige som har den typen av mord, utan det är också det vanligaste i Finland. Som dock har lite fler mord i Sverige, faktiskt 3-4 gånger så många per 100 000 invånare.

Gangstermord är ovanligt i Sverige (och i Finland) och står endast för en liten del av antalet mord. I Nederländerna är gangstermord däremot det vanligaste. Nederländerna är centrum för en stor del av narkotikahanteringen i Europa. Det är omlastningsland för smugglat knark som heroin och kokain och tillverkningsland för amfetamin och ecstacy (MDMA). Gängbrottsligheten är därför betydligt vanligare i Nederländerna och morden är därför oftast relaterade till den.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements