Stalins lögnare

Boknytt
Frank Westerman
Själens ingenjörer
Nya Doxa

Stalins lögnare

Jag ställde mig inledningsvis lite undrande till denna bok där författaren vandrar frågande omkring i nutidens Ryssland och Centralasien, med talrika besök i dess stalinistiska förflutna. Med huvudsyftet att skildra Stalins lögnapparat av ”själsliga ingenjörer”, det vill säga de författare som glorifierade den nya planhushållningen.

Vadan och varthän, undrade jag. Men efterhand växer boken och blir en skarpt iaktagande, miljösäker, personlig och konkret mosaik som skildrar Sovjetsystemets förljugenhet. Hur duktiga människor får skulden när naturen/miljön inte lyder partiet. Hur de utmålas som sabotörer och syndabockar för systemets egna misslyckanden.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD1, 2, HD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements