Skev lista om Sveriges rikaste

Veckans Affärers lista över Sveriges rikaste är underlig på flera sätt. Dels tar den upp viss utlandssvenskar, men inte andra, dels listar vissa personer vars förmögenhet huvudsakligen eller delvis ligger i stiftelser men inte andra. En del svinrika som bor i Sverige och är svenska medborgare tar man inte heller upp.

IKEA ägs av ett företag i Nederländerna som ägs av en stiftelse. Denna förmögenhet listas som Ingvar Kamprads privata. Samtidigt listar man inte familjen Wallenbergs tunga makthavare bland de allra rikaste. Deras förmögenhet ligger huvudsakligen i en stiftelse precis på samma sätt som Kamprads gör det.  Den stiftelsen har en förmögenhet på 50 miljarder. Nog för att alla ur familjen Wallenberg som sitter i stiftelsens styrelse skulle hamna högt upp på rikastelistan. Familjen Ax:son Johnson förmögenhet är en uppskattning av vad deras privata och icke-noterade företag är värt. Sen har familjen en stor förmögenhet i en stiftelse också. Den är med all sannolikt inte med liksom inte heller en del andra stiftelser av liknande karaktär (ex. Söderberg, Kempe).

Familjen Rausing har många representanter på listan. De flesta av dessa bor inte i Sverige och det gör inte heller flera andra på listan. Det är kanske okej att dessa är med på listan, men man undrar varför folk som bor i Sverige och som kontrollerar världens största rederi (som visserligen är danskt) inte finns med. Ane Maersk McKinney Uggla är den som kontrollerar familjen Møllers företag idag och hennes son Robert Maersk Uggla är den som beräknas ta över framledes. De bor båda i Sverige. De kontrollerar också förmögenheten via en stiftelse.

Annars är listan en uppräkning av de mäktigaste familjerna i Sverige plus några till. Persson, Lundberg, Douglas, Schörling, Paulsson, Olsson, Bonnier, Söderberg, Bennet, Lindén, Stenbeck, Ericsson osv. Bland några till kan ju Törnqvist, af Jochnick, Eliasch, Norfeldt, Qviberg, Hagströmer, Kleberg och Lundin nämnas. Flera av dem utlandsboende svenskar med företag i andra länder. Men andra utlandssvenskar av samma typ och sort lyser med sin frånvaro. Listan är långtifrån fullständig och på många sätt tveksam. Lite godtycklig faktiskt.

Intressant?
Läs mer: VA1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements