Heter man Kenny, Tommy eller Benny är man brottsling

Fast så är det förstås inte, däremot har forskare konstaterat att män med så kallade y-namn oftare hamnar/hamnat i fängelse. Förklaringen till detta är mycket enkel, men det tycks der på Handelshögskolan i STockholm som utfört studien inte förstå. Det är faktiskt så man undrar hur sådan människor ens klarat av att komma in på Handels:

–?Vi fann ett samband mellan att ha ett så kallat y-namn och att befinna sig i Kriminalvårdens förvar, i fängelse eller samhällstjänst. Men vi har inte kommit fram till varför, säger Erik Segerborg.

Det är välkänt att arbetarklassungdomar och arbetarklassmän är mer kriminella än andra. Det är välkänt att y-namnen gavs till arbetarklassbarn på 1940- 50- och 60-talen. Inspirerade av USA, filmer och populärkultur. Jag skulle tippa att man får samma resultat om man studerar namn som Clark eller Janne. Ett motsvarande namn idag är Kevin.  För rättvisans skulle så ska vi väl säga att herr Segerborg lite längre ner i DN-artikeln anger klassbakgrund som en plausibel teori så han kanske inte är så korkad ändå:

Han säger att en sannolik förklaring till att personer som heter exempelvis Conny och Benny något oftare hamnar i kriminalitet kan vara socioekonomiska bakgrundsfaktorer – det vill säga att föräldrarna har en lägre utbildningsnivå, lägre lön och mindre förmögenhet samt oftare är sjuka eller arbetslösa

Men verkligheten är att det inte är en teori. Det är sanningen helt enkelt. I Boken Freakonomics finns en studie av namn och klass som visar på detta samband mellan namn, klass och brottslighet. Så teorin är faktiskt i princip bevisad. Visserligen inte med y-namn utan med US-amerikansk arbetarklassnamn.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Jag såg den där igår och blev så jävla trött! En ovetenskaplig frågeställning ger inte vetenskapliga svar! Statistikfiske är inte heller vetenskap! Statistiskt samband medför inte kausalitet! En envariabelstudie av en multivariat värld ger aldrig(annat än av ren slump) rätt svar!

  Allt detta borde varenda jävel som satt sin fot på ett universitet veta på sina fem fingrar, ändå ser jag sånt här jävla skit för jämnan! Särskilt från vissa institutioner, typiskt de som inte kan matematik och statistik, det måste få ett slut genast! Inför flervariabelanalys, statistik och multivariat datamodellering som grundkrav för att få sätta fot på biologiska, sociologiska, ekonomiska och samhällsvetenskapliga institutioner med mera!

  • Anonym

   Givetvis är det en studie som bekräftar det vi reda visste om socioekonomiska faktorer. Men pekoralet är menat att förvilla i den frågan, precis som den moderna rasbiologin från USA. Så din slutsats delar jag.

 • Nik

  Trodde Handels i Stockholm var ett seriöst universitet. Vad vill dom visa med detta elevarbetet? Det dryper av klassförakt. Vad har detta ens med ämnena dom studerar på Handels att göra? Känner flera Benny och Johnny, ingen av dom kriminell. Det hade känts ärligare om Mikael Söderström och Erik Segerborg slagit dom på käften. Y-name syndrome vad är detta för påhitt? Borgarbracka syndrome adreserat till Mikael och Erik.

  • Anonym

   Den professor godkände den magisteruppsatsen borde få disciplinär sanktion emot sig.