En oberoende myndighet som utreder polisers brott är vad som behövs

Polisförbundet har i en debattartikel i DN lagt flera förslag på hur polisen i Sverige kan förbättras. Detta med anledning av den kritik av polisen som först fram i en granskning av polisen som DN gjort i en rad artiklar. Bland det man föreslår finns just en oberoende myndighet för att utreda polisers misstänkta brott:

En fristående granskning av polisen. En förutsättning för att ett demokratiskt samhälle ska fungera är att medborgarna har förtroende för rättsväsendet. Polisen har ett stort ansvar för att förvalta det förtroendet. När de 21 polismyndigheterna slås ihop till en nationell myndighet bör det inrättas en fristående myndighet för utredning av anmälningar om brott av poliser och åklagare.

Ett mycket bar förslag som naturligtvis kan genomföras även om länspolismyndigheterna behålls och förslaget om en enda nationell statlig polismyndighet inte genomförs. Jag har inge direkt åsikter om en end statlig polismyndighet, mer än att det möjligen kommer att betyda en mer likvärdig polis över hela landet.

Däremot är jag tveksam till det som polisförbundet kallar en allmänhetens polisombudsman. Det riskerar ju att bli en klagomur där diverse rättshaveristers ärenden kommer att dominera verksamheten och jag ställer mig tveksam till om man faktiskt kommer att kunna få några vettiga och användbara förslag om förbättringar av polisen den vägen. Även om det kommer in bra förslag blir de svåra att hitta i floden av allmänt gnäll och skit som lär komma in.

Fler civilanställda inom polisen ser jag som ett bra förslag. Civilanställda kan ta hand om stora delar av byråkratin och administrationen. Det behövs inga poliser till det. Låt polisen sköta det polisiära arbetet istället för att fylla i blanketer och formulär.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Och vem tror du kommer arbeta på den myndigheten som ska granska poliserna. Jo, det blir såklart poliser eftersom de är den grupp som har kompetens för det.

  Nej, jag ser inget problem med att internutredningsgruppen precis som nu ligger under RPS. Jag tror inte de bryr sig ett skvatt om någon stackars landsortskollega som använt t.ex. övervåld.

  Jag skulle vilja påstå att det är kvalificerat skitsnack att internutredningarna håller de andra poliserna om ryggen. Tvärtom så tycker jag att de är nästan löjligt petiga bort emellan.

  En fristående myndighet kommer endast vara en pappersprodukt och kosta onödiga pengar.

  • Snälle du. Det handlar inte om att hålla om ryggen. Det handlar om att det är svårt att utreda vänner och kompisar. I Norge och Storbritannien har man fristående organisationer som utreder polisers brott. Det fungerar mycket bra. I andra länder har man flera olika poliskårer (ex. Grekland, Italien, Frankrike, Spanien). Det fungerar också. Åtal mot poliser och fällande domar är vanliga i alla dessa länder. Det är möjligt att den svenska polisen är bättre och laglydigare, men jag tror inte det.

   Brott som poliser begår utreds i allmänhet inte av folk på RPS. Jag har aldrig varit med om det i alla fall. Utan av kollegor på den lokala internutredningsenheten som exempelvis i Göteborg. De utredde exempelvis de kollegor som var anmälda för brott efter Göteborg 2001. Ett sådant förfarande är inte rimligt.