Polisens attityd bäddar för problem vid SDU-demo

Polisens attityd hotar lugnet vid dagens SDU-demonstration i Malmö. När polisen går ut med att man ska vara resolut så sänder man ut signaler om våld. Dels att man själva tänker använda våld och att man tänker sig att andra kan tänkas använda våld. Att göra på det viset är att ökar risken för våld och problem.

Polisen måste naturligtvis var förberedda för bekymmer, men man ska alltid försöka tona ner risken för oroligheter och stök. Man ska aldrig säga att man vill ta i med hårdhandskar, att man ska vara resolut, att man inte tolerera några avvikelser. Sådant sänder ut signaler om att man inte är intresserad av att lösa problem som uppstår genom dialog och samtal. Vilket ju är det bäsat sättet att lösa bekymmer i samband med demonstrationer och det fungerar dessutom i motsats till hård tag bra.

Hårda tag är ett garanterat sätt att få problem. Dialog och samtal fungerar i 90% av alla fall så bra att bekymmer och våld helt undviks. Genom sina uttalanden i pressen, genom sin attityd har polisen inför dagens demonstrationer i Malmö ökat risken för konfrontationer och problem. Det är i högsta grad problematiskt att polisen i vissa delar av Sverige aldrig tycks lära sig hur man ska agera fullt ut.

Läs också: SPT – polistaktik mot folkmassor, SPT, Dialog eller konfrontation på gatan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nej. Skåne, och i synnerhet Helsingborg, har allvarliga problem med sin poliskår. Skulle vara intressant att få se en granskning på såväl polisledningens som polisernas politiska sympatier där.

 • Anonym

  Bekymren om polisens agerande skulle helt ellimineras om våldsvänstern hade respekterat demokrati och åsiktsfrihet! Så enkelt är det!
  Ni representerar i ert agerande det som ni försöker slå i folk att ni vill bekämpa!
  Väx upp nån gång och ta ert samhällsansvar!

 • Anonym

  Jag tror inte dialog fungerar på dessa motdemonstranter tyvärr. Vi har ett fint land där både SD och KPMLr ska kunna få yttra sig utan att politiska huliganer ska få förstöra. 

  • Jag vet ju att det fungerar. Jag har arbetat med detta i 10 år och det fungerar i stort sett alltid. Det stora problemet är normalt polisen (dock inte det enda alltid), såvida vi inte är i Göteborg. Men där har vi å andra sidan inte haft några egentliga sammanstötningar mellan polis och vänsterdemonstranter sen 2001. På grund av en framgångsrik problemlösning med hjälp av dialog.

   • Anonym

    Vi får väl se hur det går idag, men polisen får nog kritik för hur dom än agerar. 

    Men visst är det ett hot mot demokratin om det får förekomma allt för störande motdemonstranter, t.ex. om Åkesson , Ohly, Juholt etc. hela tiden blir trakasserade av hockeytutor, megafoner och äggkastning?

    Det tror jag inte är sunt för ett demokratiskt samhälle. Alla måste få göra sin röst hörd.

 • Anonym

  Jag tror inte dialog fungerar på dessa motdemonstranter tyvärr. Vi har ett fint land där både SD och KPMLr ska kunna få yttra sig utan att politiska huliganer ska få förstöra. 

 • Anonym

  Vänsterfacister har väl aldrig varit intresserade av dialog. Det ligger historiskt i vänsterfacisternas natur att slåss och bråka.

 • Anonym

  Alla partier skall kunna demonstrera utan att bli störda av en mobb med visselpipor etc etc. Detta gäller höger till vänster. Det visar att denna mobb inte har respekt för någon annan demokrati än sin egen. I dessa fall är det helt ok om polisen ingriper med till buds stående medel. Men nu visade ju V och S tydligt att man är för barnsliga för att debattera i tv för att man inte fick möblera studion som man ville. Man häpnar över dessa personer som dessutom avlönas med inarbetade skattepengar.

 • Det här inlägget handlar om polisen. Kommentarer om demonstrationsfriheten (den inkluderar enligt polisen även motdemonstrationer) eller om vänstern, vänsterpartiets eller socialdemokratins syn på demokrati är off-topic och kommer att tas bort.

 • Pingback: Nu skall AFA slå sönder Malmö igen()

 • Pingback: Än så länge lugnt i Malmö i samband med rasistdemonstration | Svensson()