Vägs ände för Saab?

Det finns ingen väg framåt för Saab Automobil i Trollhättan och nån egentlig tillverkning av Saab-bilar förutom i Kina lär det nog aldrig mer bli. I Kina kommer däremot de gamla modellerna att tillverkas på samma sätt som Rover-modeller tillverkas där idag, under namnet Roewe. I England tillverkas inga Roverbilar och Longbridgefabriken där de gjorde är borta för alltid. Rover hade också, precis som Saab, sina år av skumma affärer, underliga uppgörelser och problem med tillverkning, löner och betalningar.

På samma sätt som med Saab tog oseriösa företagare över. Företagare som har till egentlig affärsidé att plundra bolag, tillskansa sig bidrag och lån, men ingen avsikt att betala tillbaka de senare. Istället försnillas och försvinner pengar i stora utdelningar, höga löner för ägare och chefer, i skatteparadis och i underliga och ständigt skiftande företagskonstellationer och konstruktioner. Allt totalt lagligt förstås.

Victor Muller är en sådan företagare. En sol och vårare med en fantastiskt förmåga att dupera folk. Han kommer snart att lämna Saab i Trollhättan åt sitt öde, skylla på kineserna eller den svenska regeringen. Saab har definitivt kört in i en återvändsgränd och det var Victor Muller som ledde företaget dit med flit. De som tjänat pengar på det hela har varit Victor Muller själv och hans stora långivare Vladimir Antonov.

Saab har nått vägs ände. Efter årsskiftet är det med all sannolikhet slut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements