Endast långsiktiga sociala åtgärder hjälper mot sociala problem

DN:s tendentiösa, okunniga och delvis felaktiga rapportering om brottsligheten i Malmö fortsätter. Artikelserien sprider fördomar och bidrar till att i sig själv öka problemen genom att skapa ökade klyftor mellan människor.

För det första, brottsligheten i Malmö är låg. Gängen har inte på något sätt tagit över staden. Det har gängen inte gjort med Göteborg heller trots att det finns många fler gäng i Göteborg och dessutom fler gangstermord och fler skottlossningar och uppgörelser.

Att gäng av ungdomar samlas på gatan, skrämmer folk och beter sig allmänt jobbigt, aggressivt och ohyfsat är inte heller direkt nåt nytt. Knarklangning öppet på gatan är inte heller det. Fler poliser eller mer polisiära åtgärder kan inte avhjälpa det utan möjligen bara flytta runt problemen. Det är något man bara kan lösa på sikt.

Minskad arbetslöshet är en grundbult i en långsiktig lösning av problemen, men också sådant som att man ska kunna leva på sin a-kassa, att man kan rätta till ett misslyckande i den vanliga skolan på komvux osv är nödvändigt. Dvs sådant som den borgerliga regeringen och socialdemokratiska regeringar innan den har rustat ner och förstört under mer än 20 år av nyliberal ekonomisk politik måste återupprättas och återskapas. Då kan nyrekryteringen till gängen förhindras.

Att utvisa brottsliga personer som inte är svenska medborgare hjälper inte heller ett dugg. Där det prövats i stor skala, dvs USA, har det fått kraftigt negativa konsekvenser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Gustav Forsblad

    Bra inlägg, stigmatiseringen av städer/stadsdelar är en bidragande orsak till ökade mentala klyftor mellan människor. Man ska alltid vara vaksam på nyhetsrapporteringen.