Microsoft bakom Mac?

I media cirkulerar påståenden om att Bill Gates hävdar att Microsoft stod bakom framgångarna för Apple. Påståendet är delvis sant. En anledning till den initiala framgången för de första generationerna Macar var programmen från Microsoft. Dvs i första hand kalkylprogrammet Excel och ordbehandlingsprogrammet Word som ju utvecklades först till Macen. Vid denna tid fanns inte Windows så det var inget konstigt med det.

Att Microsofts utveckling av Windows sedan byggde på att kopiera idéer från Apples operativsystem är ju för alla betraktare uppenbart. Att Apples operativsystem byggde på idéer som utvecklats av Rank Xerox är också känt för de flesta med lite kunskap om branschen. Lika uppenbart som att HTC och Samsungs telefoner liksom Googles operativsystem Android utvecklats genom att kopiera idéer från Apples Iphone.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lars Jonasson

  Apple har ju stämt Samsung för patentintrång, och Samsung har stämt Apple. Synd för Bill Gates att patent bara varar i 20 år, annars hade han kunnat stämma både Apple och Samsung.

  • Det kan han ju inte. Bill Gates har inte uppfunnit fönstersystemet. Det är klarlagt sen länge att det liksom musen utvecklades hos Xerox som inte tog ut några patent och så var det fritt fram för alla. Bill Gates och Microsoft hade inget med det att göra. Det som Microsoft gjorde var att utveckla användbara program för Macen. Det mest betydelsefulla av dessa var Excel.

   • erik

    Apple licensierade idéerna från Xerox. Dom fick en hel  hög med aktier som jag inte minns fel.

   • Lars Jonasson

    Visst men det hade nog gått för Bill Gates att hitta intrång på nån löjlig detalj att stämma på om han verklgen velat. Något patent på samma nivå som Amazons patent på köp med ett musklick.

 • K

  Lite komiskt med denna mening…

  >>I sin självbiografi anklagade Jobs bland annat konkurrenten för ”skamlösa idéstölder”.<<

  …om man kollar Steve Jobs egna attityd:

 • Man kan åtminstone säga att Microsoft och Bill Gates är en starkt bidragande orsak till Apple nått framgång. Hatet mot storebror har ju varit drivande genom åren. Hela tiden har Apple jämfört sig med MS.

  • Ja, så kan man ju också se det.

  • Lars Jonasson

   Kan man inte säga detsamma om Microsoft vs IBM? Hade IBM inte varit så stora hade Microsoft inte haft en lika bra kanal att sprida sina produkter med.

   • Det kan man, så det hela blir lite löjligt kan man tycka. alla företagen växte helt enkelt upp tillsammans.

 • Philip Andersson

  Hur har Android tagit idéer från iOS? Bortsett från att använda samma typ av touch-skärm är de inte ett dugg lika. iOS är ju bara en enda stor app-launcher, medan Android är ett operativsystem som åter användaren byta ut alla program. HTC Sense är en naturlig vidareutveckling utav HTCs telefoner som hade Windows Mobile på sig – GUI:t är mycket likt det i WM 5.0 på TyTn.
  Precis som i iOS kunde man få upp en lista med alla appar i WM, och detta långt innan iOS fanns. Ironiskt eftersom att Apple försöker stämma Samsung för att kopiera UI eftersom man kan få upp en lista på appar i Samsungs mobiler likt den i iOS eller WM.

  Android uppstod på grund utav att iPhone visade på en ny marknad för smartphones med den då nya typen utav touch-skärmar, men det innebär inte att Android är en kopia på iOS.

  Kopiera är ett stark ord. Många använder det fel (tycker jag). När man uppfinner något utav betydelse sätter du samtidigt en standard. När Ford byggde den första bilen, så dök det upp konkurrenter som byggde liknande fordon, men det innebär inte att de kopierade Ford, utan snarare handlar det om att människor anser sig kunna göra det andra gör, fast bättre, och kanske med större passion eller liknande.

  När jag hör ordet kopiera tänker jag spontant på tjäna snabba pengar/glida på någon annans ansträngningar/fuska. Det är inte vad varken Apple, MS eller någon annan jätte i den branschen sysslar med. Jobs var uppenbarligen väldig trångsynt som inte accepterade att andra försökte göra det Jobs själv sysslade med bättre än honom.

  • Snälla du. Alla som har utvecklat grejer för smartphones har tittat på Iphone och hur det ser ut där. Allt annat hade ju bara varit korkat. Jag anser att mans ska kopiera bra grejer och att patent inte borde finnas. Det finns problem även med det, men det är en annan diskussion som vi inte kan föra här