Youngman har kopplingar till VW, MAN och Scania

Del 13 av 15 i serien Utländska ägargrupper i Sverige

Det kinesiska företaget Youngman som är en av två köpare av Saab Automobil i Trollhättan har intressanta kopplingar till flera europeiska biltillverkare. I Kina tillverkar man exempelvis Neoplan-bussar, MAN-lastbilar och bilar av märkena Lotus och Europestar i fabriker som delägs med de europeiska företagen. Man importerar även bilar av dessa märken.

Lotus ägs av det malaysiska företaget Proton. Proton ägs/kontrolleras i sin tur  av ett statsägt företag i Malaysia, tillverkar bilar i en rad länder och har omkring 10 000 anställda. Tidigare var Mitsubishi en stor delägare i Proton men så är inte längre fallet. Youngman har för sin del 4 000 anställda. MAN kontrolleras av Volkswagen som också kontrollerar Scania som ju en gång i tiden ägde Saab och dess personbilstillverkning. Neoplan ägs av MAN som totalt har 48 000 anställda, Scania 35 000 och Volkswagen 399 000.

Vidare tillverkar man bilmärkena Samand och Soren med hjälp av importerade delar från PSA (Peugeot-Citroen) och äger företaget Detroit Electric som bl.a. tillverkar elbilar av märket Proton. Youngman importerar även elfordon av märket ZAP till Kina. ZAP för sin del äger Zhejiang Jonway Automobile som tillverkar Mitsubishi-bilar i Kina.

Ägare till Youngman är Pang Qingnian som också är en aktiv medlem i Kinas Kommunistiska Parti. Han representerade exempelvis Zhejiang-provinsen på partiet 12:e kongress.

Intressant?
Borgarmedia: TTela, GP1, 2, 3, DN1, 2,  SVD1, 2, BT, SVT1, 2, 3, 4, SR, EX, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Ryska intressen bakom SpykerPang Da – stor kinesisk bilimportör >>
Advertisements