Människans ursprung – neanderthalare, denisovaner och sapiens

Den moderna människan har enligt modern forskning haft sex och fått avkomma med förhistoriska människor. Alla eurasier bör följaktligen gener från neanderthalare. Sydöstasiater, melanesier och aboriginer har arvsmassa från en annan grupp människor, denisovaner. Hos melanesier och aboriginer är 4-6% av genuppsättningen från denisovaner medan sydöstasiater har cirka 1% av genuppsättningen från dem:

Han påpekar att den genetiska signalen hos sydostasiaterna är ganska svag, runt en procent, vilket är mycket mindre än hos aboriginer och papuaner där inslaget av denisovangener är cirka fyra procent.

Hybridiseringen med denisovanerna ägde rum relativt sent, för bara 20.000 till 40.000 år sedan.

Denisovaner tycks vara mer släkt med Homo habilis och Homo erectus än med neanderthalare och Homo sapiens fast media kallar dem en systergrupp till neanderthalarna.. Generna från denisovaner och neanderthalare tycks dessutom enligt en del forskning ha ett samband med vissa immunförsvarsjukdomar. På andra sätt tycks generna från neanderthalare dock ha stärkt vårt immunsystem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements