Lyckad polisinsats mot organiserad brottslighet

Polisens insats mot det kriminella nätverk i Södertälje som går under namnet Södertäljenätverket eller Syrianska brödraskapet måste betraktas som framgångsrik. Den utredning som startade utifrån ett antal mord och skottlossningar i samband med ett gangsterkrig i Södertälje har slutligen lett till att 17 män åtalas för tre mord (dubbelmordet i Ronna 2010 samt ytterligare ett mord på samma ställe år 2009) och en mängd annan grov brottslighet.

Polisen hade inledningsvis stora svårigheter att få någon i Södertälje att prata om morden då de inblandade gängen, framförallt Södertäljenätverket, utövade stor makt och hotade människor i stora delar av Södertälje. Nätverket spred helt enkelt skräck runt sig. Genom att erbjuda nya identiteter, skyddat boende och andra saker fick dock polisen till slut människor att prata. Trots att så många nu åtalas i det största mål som berört organiserad brottslighet i Sveriges historia fortsätter utredningen om gangstergängens brottslighet i Södertälje ändå.

Det andra gänget i konflikten var Bandidos-anknutna X-team där Dany Moussa, tidigare medlem i Södertäljenätverket, var en ledande person. De mördade på Café Oasen i Ronna år 2010 var två av hans bröder, fotbollspelaren Eddie Moussa och en äldre Yaacoub Moussa. Den mördade år 2009 var en annan ledande person i X-team, Dany Moussas livvakt. En av de 17 åtalade, varav 8 åtalade för morden, är Bernard Khouri som tidigare i år greps i Paris, utpekad som en ledande person i Södertäljenätverket. Khouri är åtalad för inblandning i morden. Vad som är anmärkningsvärt är att flera av de åtalade för morden bara är 17 år gamla och det innebär att de bara var 16 år när de var inblandade i morden på bröderna Moussa.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements