Blir det extra polisbevakning i Lövgärdet nu?

En kvinna misstänks ha blivit mördad i Lövgärdet. Fok känner sig otrygga, något som folk ofta känner sig i Lövgärdet såväl som i andra förorter som exempelvis Bergsjön. Inga uttalanden om extra polisbevakning kommer från polisen och sannolikt ingen extra polisbevakning överhuvudtaget.

På en gångväg i Bergsjön har upprepade rån skett. Förr eller senare blir någon allvarligt skadad. Folk känner sig otrygga. Inga uttalanden om extra polisbevakning kommer från polisen. Inte heller några andra åtgärder vidtas av myndigheterna.

En ung kvinna våldtas i Skår. Genast blir det extra polisbevakning då folk känner sig otrygga i Skår. Något de sällan gör. Otrygghet är inget man direkt förknippar med att bo i Skår.

Skillnaden i polisens uttalanden och agerande har en förklaring. I Lövgärdet och Bergsjön bor samhällets fattiga, arbetarklassen, de med begränsat inflytande i samhället och med få resurser. I Skår bor samhället resursstarka, folk med  pengar och inflytande. De rika, överklassen, borgarklassen.

Därför blir det utökad polisbevakning i Skår, men inte i Lövgärdet eller Bergsjön. Man kan naturligtvis argumentera att brotten skiljer sig åt, rån är inte lika allvarligt som våldtäkt och mordet i Lövgärdet skedde i en lägenhet. Men de här anförda exemplen är inte ensamma om att visa upp samma mönster. Det återkommer hela tiden. Det finns en generell skillnad i hur folk behandlas, vilka som snabbt får sina krav tillgodosedda och vilka som inte får det.

Så borde det inte vara . För mig har alla människor lika värde och samma rättigheter. Invånarna i Lövgärdet och Bergsjön har rätt till samma saker som invånarna i Skår. Samma värde, samma rättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Hur vet du att inga andra åtgärder vidtas av myndigheten? Lövgärdet och Gårdsten har nyligen fått sex poliser som jobbar heltid i de två områdena. I Bergsjön jobbas det både utredningsvägen och aktivt ute för att ta fast rånarna.
  Kanske är det så att media inte brytt sig lika mycket om de här fallen och därför inte frågat polisen vad som görs? De facto så får Lövgärdet och bergsjön mer polisresurser än de flesta orter i Sverige och det redan innan det är något särskilt som hänt.

  • Min son bor i Bergsjön. Tycho Brahes gata. De huvudsakliga problemen där är inte polisiära utan social och bebyggelsemässiga.

   Du har inga belägg för dina påståenden om resurser. Jag håller dem inte för otroliga, det är troligt (eller förhoppningsvis är det så) att det är så, men så länge du inte kan visa siffror så är dina uppgifter att betrakta som hörsägen

 • Anonym

  Vad för siffror menar du att jag ska visa? Det blir inte mindre hörsägen bara för att det står i en tidningsartikel. Så innan jag hittar ett officielt myndighetsbeslut så är ju allting hörsägen.

  Kan dock, rent hörsägenmässigt, säga att Dalsland med fyra kommuner och 40 000 invånare har en dimensionering på en polispatrull. De är i princip de enda poliser som jobbar ute.

  Bergsjön har 16 000 invånare och har en grupp á sex poliser som jobbar endast där(inte med dygnet runt täckning), till det tillkommer Nordosts dimensionering på tre patruller och en underbemmanad men ändå aktiv ungdomsspangrupp.