Vladimir Antonov gripen i London

Vladimir Antonov, finansiären av Viktor Mullers Saab-köp, har gripits i London. Han är misstänkt för företagsplundring och penningtvätt i sina två baltiska banker, Snoras Bank i Litauen och Latvijas Krajbanka i Lettland:

Det var efter misstankar om plundring av lettiska Krajbanka, dotterbolag till Antonovs litauiska bank Snoras, som en åklagare i Litauen utfärdade arresteringsordern för Antonov.

Sedan förra veckan tvångsförvaltas Snoras efter misstankar om fusk med redovisningen. Misstankarna mot Antonov rör, enligt åklagaren, bedrägeri och penningtvätt.

Den lettiska finansinspektionen, som tagit över Krajbanka, hävdar att stora lån har givits av Krajbanka utan att bokföras, för att finansiera något av storägaren Antonovs andra projekt, som försöket att köpa in sig i Saab.

Den litauiska regeringen tog över banken Snoras sedan det upptäckts att det saknades 386 miljoner dollar i bankens kassa. Den summan steg sedan till 1,3 miljarder dollar (drygt 9 miljarder kronor), enligt chefen för den litauiska centralbanken Vitas Vasiliaukas.

I Krajbanka saknas totalt 191 miljoner dollar (cirka 1,3 miljarder kronor).

Troligen kan man misstänka att Muller och Antonovs investeringar i Saab handlar om samma saker. Penningtvätt och plundring. Det finns idag dock inga misstankar eller belägg för att något sådant skulle ha förekommit i Saab Automobil mer än den plundring som Viktor Mullers höga ersättningar utgör.

Trots att misstankar om brottslig verksamhet länge förekommit kring Vladimir Antonov och hans far Alexander Antonov faktiskt har uppenbara gangsterkopplingar har svensk myndigheter överlag varit positiva till Vladimir Antonov och har velat ha in honom som direkt finansiär i Saab Automobil i Trollhättan istället för som långivare till Viktor Muller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements