Falkvinge – en av världens mest inflytelserika tänkare?

Om det vore så att Rick Falkvinge, en av av det svenska piratpartiets grundare, skulle var en av världens mest inflytelserika tänkare så är världen illa ute. För mig framstår han snarast som en förvuxen och något misslyckad chalmerist med ganska ytliga idéer om saker och tin. Inget direkt djup även om han är mycket kunnig om IT-frågor, övervakning på nätet, integritet på nätet och liknande.

Goda kunskaper eller bra och välunderbyggda åsikter i vissa frågor gör inte en människa till en stor tänkare. Därför hör Rick Falkvinge inte hemma på en sån lista och det gör inte heller ledarna (vilka det nu skulle vara?) från den arabiska våren. De är varken speciellt inflytelserika eller tänkare och det är möjligt att Falkvinge kunnat påverka diskussionen om integritet och övervakning på nätet liksom diskussionen om upphovsrätt på ett sådnat sätt att det satt sina spår. Men inflytande gör ingen till en tänkare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • gertkvist

    Hur många av de 100 anser du då är ”tänkare”? Det ligger inga djupa tankar bakom Facebook – men Facebook är såväl inflytelserikt som har förändrat saker och ting. Hur ska tänkare vars tankar inte ger någon effekt över huvud taget observeras?

    • Det är ju det jag säger. att man påverkar saker betyder inte att man är en tänkare. Falkvinge och Piratpartiet har säkert påverkat saker, men tänkare är han inte.

  • Anonym

    Din länk till FP går till fel artikel, en 2 år gammal (och arkiverad) artikel på samma tema. Jag letade reda på den rätta åt dig: http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/11/28/the_fp_top_100_global_thinkers?page=0,51