Massiv skolprotest i Angered

En massiv skolprotest med flera hundra föräldrar ägde idag rum i Angered Centrum. Man samlades till en demonstration utanför stadsdelsnämndens möte på Blå Stället för att protestera mot nedskärningar och försämringar. Föräldrarna kom från hela Angered:

Jyrgen Alvarado var en av många upprörda föräldrar på plats. Hans son Manuel går i F-klass på Trädgårdsgärdesskolan, en skola som kommer att läggas ned om förslaget blir verklighet.

– Min största oro är att mina små barn ska tvingas gå ihop med högstadiebarn, vilket skulle bli följden av förslaget, säger Jyrgen Alvarado och greppar tag om ena änden av ett handmålat demonstrationsplakat.

Även Faduma Abdullahi, som har två barn som går på Bläseboskolan, protesterar mot den planerade omorganisationen.

– Visst måste skolorna i Angered bli bättre, för vi har stora problem här. Men med det här blir det bara värre. Det blir ännu mer mobbning och en ännu sämre skolmiljö. Därför är vi emot det, säger Faduma Abdullahi.

Politkerns var på föräldrarnas krav och protester blev som vanligt ett stort jasså och en massa intetsägande svammel om oväsentligheter:

Håkan Werner Linnarsson förnekar att förslaget skulle vara någon sparåtgärd.

– Många har sagt att ”det är för jäkligt att vi ska skära ned på skolan”, men det är helt fel. Vi ska absolut inte spara in på något – tvärtom. Det vi vill göra är att minska lokalkostnaderna, vilket är ett av syftena med omorganisationen. Gör vid det kan få mer pengar till undervisning och personal istället för till lokaler.

När man lägger ner och sparar så sparar man alltså inte alls enligt Håkan Linnarsson. I han nyspråk så blir uppenbara försämringar till förbättringar. Hela hans agerande är oansvarigt, fult och lögnaktigt. För försämringar är det:

Hammarkullsskolans kurator Ebba Hermelin möter många oroade elever och föräldrar.

– För barnen är det påfrestande med förändringar, säger hon och berättar att föräldrarna till 50 elever har meddelat att de lämnar Angereds kommunala skolor om omorganiseringen röstas igenom.

Eftersom varje elev innebär 100 000 kronor om året i intäkter för stadsdelen, innebär det att Angered nu riskerar att förlora fem miljoner kronor om året.

– Och det bara på Hammarkullskolan, sedan tillkommer elever som kommer att lämna andra skolor i Angered. Frågan är hur mycket pengar stadsdelen sparar in i slutändan, säger Ebba Hermelin.

Sedan tidigare tappar Angereds kommunala skolor elever. Mellan år 2007 och april 2011 låg siffran på 280 elever. En kartläggning som beställts av nämndens politiker visar att ungefär hälften av eleverna som går i sexan–nian går i stadsdelens kommunala skolor.

Syskonen Jolene Pettersson och Nicolina Pettersson, som går i tvåan respektive sexan på Hammarkullsskolan, kommer att byta skola om omorganiseringen går igenom.

– Det är jättetråkigt, jag har bara gått här halva ettan och nu är det många i min klass som som kommer att byta till andra skolor, säger Jolene Pettersson.

Nicolina Pettersson berättar att hon kommer att söka sig till någon skola i centrala Göteborg för att slippa undan omorganiseringen. Deras mamma Jessica Pettersson har ytterligare ett barn som ska börja förskoleklass till hösten. Men nu säger hon att hon kommer låta alla sina barn byta till skolor i andra stadsdelar.

– Jag vill inte låta dem gå kvar i Angered, det kommer inte kännas tryggt efter allt det här. Nu är det så bra uppbyggt på Hammarkullskolan med F-9 där man slussas upp i högstadiet, om förslaget går igenom kommer barnen slängas in på nya skolor, säger Jessica Pettersson.

Kurator Ebba Hermelin pekar på att det redan tidigare varit många förändringar. På Hammarkullsskolan har det gjorts flera byten av rektorer och det har nyligen gjorts en ombyggnad för att anpassa skolan till högstadium – och nu föreslås skolan göras om till en F–3-skola.

– Vi har äntligen fått till en trygg miljö där betygen går uppåt. Det här är inte att utveckla skolan – utan att rasera den, säger Ebba Hermelin.

Sen är det ju lite löjligt. Flertalet av de lokaler som de kommunala skolorna i Angered ligger i är kommunalt ägda. Att flytta ut skolan ur dem sparar inte en enda krona. Det bar en rent fiktiv inbesparing som går ut på att man flyttar kostnader från ett konto (SDN Angered) till ett annat kommunalt konto. Inga pengar sparas, skolan blir sämre och i förlängningen kanske kommunen till och med förlorar pengar. Snacka om Ebberöds bank.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Patrik Bromster

    Föräldrar tar sina barn från skolor i Angered pga. att skolan inte kan skapa trygghet för barnen vare-sig mot andra barn eller de kränkande lärare som finns. Ingen normal vill ha  sina barn där om man kan ha de i en trygg skolmiljö. Då försvinner  även pengar att driva skolorna. Den skola med bra miljö har barn och blir därmed kvar. De andra ska med rätta läggas ner… Allt sitter i personal och rektor attityd…. Tänk er personal som lägger skuld på bar som blivit ”Kränkt” skulle ni ha barn där.. Knappast.

    • Din kommentar är obegriplig. Grundproblemet är ju att kommunen tagit bort pengar, skurit ner. Sparat. Istället går skattepengar till privata skolor som stoppar pengarna i de rika ägarnas redan välfyllda fickor.