Miljöpartister, Folkpartister och Sverigedemokrater – de svenska rasisterna

DN och Expo har undersökt högerextrema rasistiska sajter. Man har också undersökt vilka människor som besöker rasistiska sajter på nätet. Vissa saker som man fått fram är väl sånt som kan betraktas som allmänt känt, de som främst besöker rasistiska sajter är unga män och med åldern så minskar andelen som besökt en rasistisk webbsajt.

Mer förvånande är att tre partiers sympatisörer avviker tydligt från den generella bilden av andelen som besöker rasistsajter. Miljöpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraternas väljare tycks vara mer intresserade av högerextrema och rasistiska sajter än andra. Det tyder säkerligen också på att de partierna har en större andel rasistiska sympatisörer än andra partier. Det är förståeligt när det gäller det rasistiska partiet Sverigedemokraterna och förståeligt när det gäller Folkpartiet som ju har många politisk företrädare som ofta lägger fram rasistiska förslag. Men det är mycket förvånade att Miljöpartiets sympatisörer tycks mer rasistiska än svenskar i gemen:

Enligt en undersökning som Dagens Nyheter och Expo har låtit Synovate göra har var tionde tillfrågad mellan 16 och 29 de senaste 12 månaderna besökt någon av tio utvalda främlingsfientliga hemsidor och bloggar. Undersökningen visar att det framför allt är de yngre som söker sig till sajterna. Siffrorna minskar i takt med att åldern stiger och bland dem över 60 år hade endast 1,4 procent besökt en främlingsfientlig sajt.

Av samtliga tillfrågade har 6 procent besökt en främlingsfientlig hemsida eller blogg, män i betydligt högre grad än kvinnor. De med lägst och högst inkomst svarade i högre utsträckningen ja på frågan om de varit inne på någon främlingsfientlig sajt, men skillnaden ligger inom den statistiska felmarginalen. När det gäller partisympatier är siffrorna säkrare: framför allt tre partiers sympatisörer sticker ut. Av dem som sympatiserar med Folkpartiet och Miljöpartiet sa 14 procent ja på frågan och bland Sverigedemokraternas sympatisörer var den siffran 25 procent.

Men som en ansvarig från opinionsföretaget Synovate så är undersökningen inget bevis på att de partierans väljare är mer rasistisk än andra. Bara för att man besöker en rasistsajt behöver man ju inte vara rasist på något sätt. men min uppfattning är att det ändå avbildar verkligheten på något sätt, dvs att rasister troligen är vanligare bland de tre aktuella partiernas sympatisörer än bland andra partiers.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Johan Lundgren

  Det argument som personer jag träffat brukar framföra, som inte är rasister eller ger stöd åt sd-liknande politik, men som brukar besöka rasistiska sajter;
  är att de innehåller information som är svårt att komma över genom
  andra kanaler. T.ex. gärningsmäns identitet (om det var en invandrare), eller … hm, när det är ju praktiskt taget bara det, brott sorterade efter etnicitet är det enda argumentet.

  Vad som bortses ifrån är att alla nyheter där är genomsyrade av ett
  rasistiskt propagandaperspektiv, så att man ska lära sig att tänka som
  en rasist, om man skummar igenom såna sajter kan man inte hjälpa att
  efter ett tag bara tänka ”jaja, det var säkert en invandrare” varje gång
  man börjar läsa om ett nytt brottsfall. Givetvis, eftersom det nästan
  bara är de det skrivs om.

  Jag tror att naivitet inför propagandan, tron att information kan tas in
  utan vidare eftertanke eller risk för manipulation, är vanligare bland
  unga och de som är mer öppna för nya saker. Enligt diverse
  undersökningar är mp ett vanligare val för båda de typerna av väljare.
  Det tror jag är den främsta anledningen. Därmed inte sagt att deras
  medlemmar inte är på väg att utvecklas i en mer rasistisk riktning.

 • Robert Nordman

  Där törs jag nog säga att du gör ett felslut: Sympatisörer med (mp) och (fp) har en lång historia av att också vara engagerade i grupper som motverkar rasism. Jag törs lova att om journalister skulle tillfrågas skulle frågan vara
  än högre, och allra högst för de som är engagerade runt Expo. Hade man gjort undersökningen under 90-talet (om internet varit lika stort då) skulle man garanterat fått svaret att många i Ung Vänster skulle varit inne och kollat – de flesta av mina vänner som var med där på den tiden höll ordentlig koll på vad rasisterna pysslade med.
  Kort och gott: Vi som sympatiserar med bland annat (mp) och (fp) försöker hålla koll på vad rasisterna gör, vilka vägar de tar, med mera.

  • Ja, de gamla frireligiösa folkpartisterna hade det. Dessa människor röstar idag på kristdemokraterna. Folkpartiets väljarunderlag har förändrats stort

   De sympatisörer till miljöpartiet det handlar om är säkerligen rasister. Det är nya sympatisörer som lockats på grund av socialdemokraternas problem.

   För övrigt så har jag mycket sällan stött på miljöpartister i det antirasistiska arbetet. En gång har det hänt under mina 35 års aktivitet inom den antirasistiska rörelsen. Folkpartister stött jag ofta på förr, men inte de senaste 10-15 åren.

   Du har helt enkelt fel.

 • Miljöpartiet får sannolikt också lite högre andel på grund av att partiet har en högre andel unga sympatisörer än andra partier.

  För informationens skull behöver man inte läsa på rasistsajter. Flashback är därvidlag mycket bättre.

 • Att socialisterna har förlorat rollen som statsbärande ideologi är den enskilt största förklaringen till högervridningen i svensk politik, och SD’s intåg i riksdagen. Men det beror ytterst på deras egen politik som har varit ideologiskt substanslös och intellektuellt ohållbar sedan början av 90-talet. En gång stod socialismen för jämlikhet där alla hade rätt till likabehandling oavsett kön, etnicitet och sexuella preferenser men sedan 20 år tillbaka anser de att människor ska särbehandlas på grund av just samma skillnader. Som opinionsbildare på högerkanten har det verkligen inte varit svårt att slå hål på vänsterns politik.
   
  Jag minns då jag jobbade som opolitisk rådgivare åt den socialdemokratiska regeringen under slutet av 80-talet. Som ett neutralt land fick Sverige rollen som medlare mellan dåvarande Sovjetunionen och västmakterna, med USA i spetsen. Situationen i världen var minst sagt spänd där de oljeproducerande länderna i mellanöstern upplevde ett reellt hot från det präststyrda Iran som hade ambitionen att sprida den islamska revolutionen både regionalt och globalt vilket hotade att strypa oljetillförseln till västmakterna. Sovjetunionen hade också en nyckelfunktion i det spelet eftersom de försåg exempelvis Syrien med vapen som hotade Israels existens via Hizbollah. Lösningen blev att lösa den alarmerande situationen förhandlingsvägen bakom lyckta dörrar.
   
  Jag var personligen närvarande när representanter för Sovjetunionen och västmakterna på neutral mark i Rosenbad skrev under deklarationen som upplöste Sovjetunionen och den kommunistiska diktaturen. Men det berodde inte på att Sovjetunionen var konkurs och behövde ekonomiska medel utifrån – de levde egentligen gott på sin olja – utan på en utbredd korruption i det kommunistiska systemet där nästan alla tjänstemän och politiker på alla nivåer lät sig köpas till rätt pris. Det var alltså aldrig frågan om Sovjetunionen skulle upphöra att existera utan till vilket pris. På så vis kan alltså Sverige – och de svenska tjänstemän som tog initiativet och utarbetade förslaget –  ta åt sig äran för att Iran marginaliserades vilket räddade både världsekonomin och staten Israel. Något år senare användes samma strategi mot Kina som fick till följd att de ersatte planekonomin med marknadsekonomi och öppnade upp för börshandel.

 • Till Tomas som skrev en lång och iofs intressant kommentar. Men den handlade inte om det jag skrivit om utan om helt andra saker, Sovjetunionens fall, socialdemokratins förfall och liknande. Men det handlar inte mitt inlägg om. Jag kan därför inte godkänna kommentaren då den är off-topic. 

 • katarina remloff

  Mja. Tror många har koll på dem av andra bevekelsegrunder än ren rasism. Personligen följer jag dem då och då för att se utvecklingen på deras stollbloggar. För att se, ofta med förfäran, allt hat som finns där ute. Och för att lära mig bemöta det bättre. Politiskt hör jag hemma i liberalismen.
  Tror de flesta besökare som säger sig höra till fp och mp har liknande motiv. Tror ni vänsternissar vill att det ska vara så.

  • Om det vore så så skulle det finnas höga andel vänsterpartister också. Men så är det inte. Skillnaden mellan miljöpartister, folkpartister och vänsterpartister kan rimligtvis inte ha nån annan förklaring än att det två förstnämnda partierna har fler rasister (det visar ju också alla andra undersökningar som finns, men då hamnar moderaterna och centern också högre).