Svår sits för journalister i Etiopien

De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye är inte ensamma om att ha utsatts för terroristanklagelser i Etiopien. Världens fokus på terrorism och inriktning på lagar som innebär att begreppet terrorism kan tolkas mycket vitt har satt nya vapen i händerna på diktatoriska regimer.

Bara den senaste månaden har det rapporterats att 24 personer har åtalats för terrorism. Bland dem finns såväl oppositionspolitiker som journalister. Dawit Kebede, redaktör för en av de ledande oberoende tidningarna i Etiopien och vinnare av CPJ International Press Freedom Award 2010, flydde själv i slutet av november. Flera journalister har valt att lämna landet tillsammans med honom.

Tisdagen den 6:e december återupptas rättegången mot de svenska journalisterna i Addis Abeba. kommer de för första gången kommer få möjlighet att försvara sig mot anklagelserna. I demokratins och pressfrihetens namn är det också ytterst viktigt att rapporteringen inte bara handlar om de svenska journalisterna utan även inkluderar andra människor som oskäligen häktats med hänvisning till den etiopiska terrorlagen när de använt sig av sina demokratiska rättigheter – yttrandefrihet och mötesfrihet.

Etiopiens regering borde omedelbart upphöra att använda straffrättsliga förfaranden för att tysta kritiker, oppositionspolitiker och journalister som utför legitimt arbete. Och vi vill att det internationella samfundet vädjar till Etiopien att de måste följa sina internationella åtaganden.

På senare tid har det också kommit uppgifter om att Martin Schibbye och Johan Persson troligen gick rakt in i en fälla. Att de helt enkelt såldes till Etiopien av de män de hade kontakt med i Somalia för att kunna ta sig in i Etiopien.

Mer information: Frige Johan och Martin,

Intressant?
Läs mer: FIB/K, Newsdesk, GP1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag tycker Sverige borde utöva lite maktdemonstration…vi har ju lite JAS-plan till övers där nere…är ju bara att flyga ”vilse” och bomba någon oljekälla…

    • Mot en krigsmakt allierad med USA? Etiopien är USA:s förlängda arm i området. Och Etiopien har inte direkt några oljekällor heller.