Hedgefonder och privatbanker

Del 1 av 23 i serien Privatbanker och hedgefonder

Riskkapitalbolagen, de så kallade private equity-bolagen är en form av fondbolag. Det finns andra typer av fondbolag, eller kanske rättare sagt fondförvaltande bolag. Först och främst har vi förstås bankerna, både de stora affärsbankerna som SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank, en del utländska banker liksom mindre banker som  till exempel Ålandsbanken, Öhman, Avanza, Penser och Nordnet.

Det finns också helt specialinriktade bolag, dels sådana som har PPM-fonder och andra typer av fonder inklusive hedgefonder, dels bolag som tycks inriktade på att enbart förvalta mycket rika människors pengar, andra fonders pengar eller i vissa fall enbart den förmögenhet som är knuten till den egna familjen och familjens ägande.

Denna serie inlägg ska främst handla om företag som inte har några PPM-fonder, men inte bara. Exempel på sådana bolag är relativt kända företag som Brummer & Partners och Cevian Capital, ett mycket speciellt sådant företag är Foundation Asset Management (FAM) och några av de mindre kända är RAM Rational Asset Management, Case Asset Management och JRS Asset Management. En del av dessa, de flesta i själva verket, har hedgefonder, en del inte. Några har hemsidor som i princip inte säger ett dugg, andra har mycket information. Några är väldigt speciella så kallade ”family office”-företag, någar är små, andra är stora och smmanlagt förvaltar de en stor mängd kapital.

Gemensamt för dessa företag är alltså att deras kunder är mycket rika. Det handlar om kapitalförvaltning och vinstmaximering, om stabila och höga vinster för de mycket förmögna och mäktiga. Alltså om folk som helt enkelt har för mycket pengar, till stor del på grund av de avsevärda skattelättnader och fördelar dessa människor fått av den nuvarande borgerliga regeringen och de socialdemokratiska som föregått denna. I stort sett alla bolagen har startats de senaste 10-15 åren.

Många av dessa företag är som sagt intimt eller mer löst knutna till olika storfinansfamiljer. Några exempel på sådana kopplingar är att FAM och RAM kan kopplas till Wallenberg, JRS till Söderberg, Lancelot till Ax:son Johnson och Rune Andersson, Consafe Capital Advisors (Alcur) till familjen Ericsson, Case och Mertzig till familjen Persson, Adrigo till Schörling osv. I många fall skaffar sig hedgefonder och hedgefondsbolag maktpositioner i olika företag. Det gäller exempelvis Sentat med sin fond Thyra och det gäller Christer Gardells Cevian.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Tags: , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series NavigationFAM – familjen Wallenbergs eget fondbolag >>
Advertisements
 • Anonym

  Jag insåg här om dagen att banker, sedan utvecklingen av datorer och internet, har blivit onödiga. De kan ersättas med en personlig mjukvara och kanske en mojäng. Det samma gäller börsen, onödiga mellanhänder som kostar samhället mer än de smakar. Att sedan avvecklingen av deras verksamheter lätt skulle kunna betalas med de pengar  samhället lägger på banker är bara en bonus.

  Problemet med industrier som har överlevt sin användbarhet är att de aldrig ger upp självmant. Särskilt inte de herrar som nämns här.

  Kanske lite OT.

  • Uppenbarligen är mellanhänder inte onödiga. De rika skaffar bara fler och fler olika mellanhänder. Och Handelsbanken är bästa banken då de har bankkontor. Att ha med Nordea eller nån annan bank utan kontor att göra är ibland rena farsen.

   • Anonym

    Tja, jag menar inte att ersätta dem med de dåliga internetlösningarna som håller de elektroniska pengarna i bankens ägo. Jag vill ha dem i min ägo, alltså var och en är sin egen bank, i princip, då en bank kan ersättas med mjukvara som ryms på minnet i en billig mobiltelefon. Om jag vill ge dig pengar, varför skall jag då behöva gå till bankomaten och ta ut kontanter, eller överföra dem till dig via en mellanhand som sitter på pengarna i två dagar och tar avgifter för arbete jag själv utför och som i övrigt sker automatiskt i deras system? Banker fanns förr när det var farligt och jobbigt att transportera kontanter och hantera kontanter, idag skulle alla kunna ha elektroniska kontanter och bankens verksamhet är därför inte nödvändig. Varför skall jag introducera ett företag på börsen med allt nonsens det innebär när jag via en mjukvara i en mojäng skulle kunna bjuda ut aktier i mitt företag till allmänheten helt utan mellanhand? Jag förstår inte vad banker fyller för funktion, förutom att pungslå arbetare.

    Jo, mellanhänder vill man ha och desto smutsigare verksamhet desto fler mellanhandsled.

    • Det sista är verkligen tydligt när jag studerar de här bolagen vidare.