Skogsägarna förlorar kanske inte ett skit på julgransstölder

Det är bara trams att påstå att skogsägare förlorar miljoner för att folk stjäl julgranar. Många dessa granar skulle aldrig blivit stora ändå. En stor del skulle ha gallrats bort vid nån återkommande gallring av skogen, en del skulle dött av naturliga orsaker för att de inte fått tillräckligt med ljus och liknande, åter andra skulle ha skadats i en storm eller av djur av något slag. Några är stulna från impedimentområden invid vägar och annat där avvverkning ändå aldrig skulle skett och där allt kanske ändå skulle ha mejats ner vid nån röjning utan ersättning till markägaren ellr utan att denne kunnat tjäna pengar på det.

Att påstå att markägare förlorar miljoner på julgransstölder är bara dumheter helt enkelt. Förmodligen är siffran om att var femte gran är stulen inte heller sann. Det är förmodligen bara en siffra som nån hittat på. Kanske skulle julgranstjuvar istället ha betalt för att de hjälper markägaren att få bättre granskog genom gallring.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements