Mastigt 1700-tal

Boknytt
Sveriges historia 5/8
Elisabeth Mansén
Norstedts

Mastigt 1700-tal

Femte bandet av den gedigna jättesatsningen ”Sveriges historia” måste vara alla böcker om svenskt 1700-tal & frihetstids moder. Allt finns med. Som att Gustav lV Adolf var blyg och blåögd, att boråsaren Peter Hall blev miniatyrmålare i Paris och hade döttrarna Luice och Adolphine som modeller, samt att Gustav lll gillade utspädd champagne och hade skonummer 36.

Ett utmärkt uppslagsverk alltså, men väl svårsmält för mig som läsare. Dessutom är perspektivet hela tiden vardag, detaljer, småttigheter, och det kan ju intressera många. Men personligen engagerar jag mig mer i de stora perspektiven, som författarinnan öppet medger hon är mindre intresserad av.

Efter det statligt-kyrkliga totalitär-fundamentalistiska 1600-talet var frihetstiden en spännande era med ökande frihet, jämlikhet, tolerans, mångfald och (mer) lika värde människor emellan. Det finns att läsa om i boken men jag hade velat ha mer av den varan.

Hans Norebrink

Läs mer: Newsdesk, SVD, Kollega,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements