Afghanistan får konkurrens

Afghanistan har länge varit världen största opiumproducent. Men konkurrensen ökar. Opiumodlingen i den så kallade gyllene triangeln i Thailand, Laos och Burma ökar igen efter att gått ner under lång tid. Under en stor del av 1900-talet var  den gyllene triangeln världens viktigaste produktionsområde för opium. En orsak till ökningen kan vara ökad efterfrågan i Kina men också att allt mer av det afghanproducerade opiet säljs i Iran vilket lämnar öppet för ökad försäljning från andra håll i västvärlden.

Även produktionen av syntetiska droger, främst metamfetamin, amfetamin och Ecstacy (MDMA) har ökat i området. Detta är förmodligen avsett för lokala marknader i sydostasien. Ett annat område där opiumodlingen ökat är det av knarkkrig plågade Mexico.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Man kan undra hur mycket det politiska spelet och ”försoningarna” i Myanmar som har sin bakgrund i detta…

    • Ja, här ligger många hundar begravna