Säpo griper folk på lösa boliner

När 4 män greps i Göteborg förra året som misstänkta för terrorbrott skedde det med ett mycket dåligt underlag. Nämligen ett enda förvirrat vittnesmål. Att gripa folk för misstankar om mycket allvarliga brott på så dåligt underlag säger en del om hur usla Säpo faktiskt är. De griper folk, förstör delar av deras liv, men har inga som helst bevis för nånting. De gripna männen (varav en egentligen bara skulle tas in för att höras som vittne) släpptes senare.

Just nu sitter 3 andra män fängslade för misstanke om förberedelse till mord. Även de gripna av Säpo på lika lösa boliner. Dessa tre män är yngre och inte lika etablerade i samhället som de palestinska män som greps förra året. Det är väl förmodligen orsaken till att de blivit åtalade trots att inga egentliga bevis för mordplaner existerar. Det känns onekligen obehagligt att Säpo ska få utökade befogenheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Det är inte alls ovanligt i dagens samhälle att polisen slår till kraftfullt och frihetsberövar folk på mycket svaga grunder. Ta exempelvis det uppmärksammade fallet i Sandviken där föräldrar misstänktes och åtalades för sexuella övergrepp på sina barn m m baserat på en enskild persons antaganden. 

  Nu ska ju SÄPO även få tillgång till FRA-spaningen och kan därmed skapa sig misstankar mot ännu fler oskyldiga. Och det räcker med vaga antaganden eller gissningar för att de ska slå till hänsynslöst. Det ska krävas betydligt mer bevis innan en insats görs!

 • Pingback: Regeringen och Socialdemokraterna delar ut en hård julklapp | Anna Troberg()

 • Anonym

  Väg då in detta med det Jinge skrev nyligen:
  http://jinge.se/mediekritik/sluta-med-smileys-och-flera-punkter.htm

  Mycket obehagligt. Nu kommer du att bli gripen av SÄPO enbart på grund av sättet du uttrycker dig i tal och text. Nu har 1984 överträffats! Varje avvikare är nu misstänkt, säg aldrig något som din granne inte skulle sagt, sticker du ut i mängden  som en dator analyserar på premisser du inte vet om, så kommer ditt liv kontrolleras in på bara skinnet!

 • Pingback: Tre konstateranden om FRA « Röda Berget()

 • Anonym

  Det är väl samma sak med vanliga snuten. Fast de har ju också en förmåga att råka skjuta folk. 
  Ska bli intressant se om Leif GW tar upp detta i sitt program.

  • Jag håller inte med. Det händer självklart att vanliga polisen griper oskyldiga. Men i förhållande till et stoa antalet människor det handlar om så är andelen felaktigheter liten. Säpo ingriper mot väldigt få och de flesta har varit oskyldiga de enaste åren.

   Det svenska polisen skjuter faktiskt väldigt få. Men ibland är det uppenbart att vissa saker kunnat lösas utan användande av skjutvapen. Så visst skjuts det onödan.

   • Anonym

    Hela resonemanget är dessutom upp och ned. Om vanliga polisen ökar sina övergrepp är det inte ett argument för att SÄPO också skall öka sina. Ren gallimattias!

    • Jag tor verkligeheten är att övergreppen från den vanliga polisen minskar, men en mer öppen polis gör att anmälningarna ökar. Men där har vi ett problem med domstolar och andra rättsinstanser som inte hanterar detta på ett bra sätt. Det är ur all synpunkter fel att låta kollegor till en misstänkt polis utreda misstankarna på det sätt som sker idag. Däremot tycker jag det finns mycket som tyder på att övergreppen från Säpo ökar.

     • Anonym

      Jag menade inte att det var så, men jag menade att det var konsekvensen av ett sinnesförvirrat argument. Ett argument ett dagisbarn hittar på.

      SÄPO gör naturligtvis mer övergrepp, men de kan hota och skrämma i hemlighet så att vi aldrig får reda på det.

 • Pingback: Enda sättet att få klarhet om Stasi och Säpo är att sluta med hemlighetsmakeriet | Svensson()

 • Pingback: Falska terroristlarmet 2010 - oansvarigt agerande av polisen | Svensson()

 • Pingback: Polisproblem | Svensson()