Meningslös satsning mot rasism

Regeringens nya satsning mot rasism i form av en webbsida som ska slå hål på myterna om invandring, invandrare och flyktingar som frodas på internet är i bästa fall meningslös och i sämsta fall så motverkar den sitt eget syfte. Det emmnar flera så kallade experter på att bekämpa rasism. Så här säger exempelvis journalisten och författaren Lisa Bjurwald:

Lisa Bjurwald, författare, journalist och expert på högerextrema rörelser, är positiv till att regeringen tar ställning mot rasism. Men hon menar även att det finns flera fallgropar med att skapa en sådan här sida.

Den första frågan är, enligt Bjurwald, vilka sajten hoppas att nå. Hon menar att grunden till påståendena som presenteras på sajten ligger i konspirationsteorier, där regeringen ses som en del i en större komplott. Att just regeringen går ut och dementerar dessa mytbildningar kommer inte övertyga de som redan är övertygade.

– Det är positivt att regeringen satsar på att motverka främlingsfientlighet och högerextremism. Men tyvärr kommer deras ord inte väga så tungt hos de här människorna, säger Lisa Bjurwald.

Det hade istället behövts en oberoende aktör som kan genomföra en Internetkampanj om detta, menar Lisa Bjurwald.

Även författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius håller med:

– De som är kritiska till invandringen struntar i vad Erik Ullenhag tycker. Frågorna måste istället drivas från föreningshåll, närmare människorna, säger Anna-Lena Lodenius.

Det gör jag också. I grunden, men jag tror inte att sidan får en negativ effekt utan det blir en sida utan något genomslag och utan verkan. En meningslös sajt som inte går på djupet med frågorna om rasism. Rasismen och fördomarna frodas bland högerextremister och misslyckade rättshaverister på nätet för att det finns en grogrund för den. Det som är grogrunden är de ökade klyftorna i samhället, att fattigare blir fattigare och rika rikare. Där ligger problemet. Det är grunden för att rasismen frodas. Det problemet är regeringen ansvariga för. Om inte regeringen ändrar politik så kan inte rasism och fördomar bekämpas, allt fler kommer att omfatta dessa destruktiva tankar och idéer. Enda botemedlet är en politik för minskade klyftor och ökad jämlikhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Det går inte att skriva en enda mening som svar och tror att man uträttat något. Vill de verkligen bemöt myter krävs 20-talet källor för varje punkt. Dessutom krävs det att man systematiskt går igenom exakta citat från givna personer.

    Och det är en regeringssida fel forum för.

  • Nu finns ett par tiotal bloggar länkade till Ullenhags artikel i DN som systematiskt går igenom hans påstådda myter och svårt kritiserar argumenten för dem. Men ingenting sägs i annan media. Konsekvensen av detta är förstås att myten om att invandringspolitiken inte kan kritiseras ytterligare förstärks.

    • Ja, det finns några misslyckade rasistbloggar som systematiskt får frispel över att någon ifrågasätter de vandringssägner de så länge trott på. Konsekvensen är att de fortfarande tror att deras myter inte får kritiseras.