Ekonomiska påtryckningar mot Etiopien vill inte regeringen ha

Den svenska regeringen vill inte att EU använder sig av indraget bistånd för att sätta press på Etiopiens regering i förhållande till de två fängslade svenska journalisterna. Onekligen lite märkligt. Och onekligen är det lätt att koppla denna ovilja inför ekonomiska påtryckningar till Carl Bildt och hans vänner i oljebranschen. Att biståndet är ett effektivt påtryckningsmedel är fastlagt i samband med en liknande affär i Etiopien:

Detta var året efter valet 2005 när omkring 200 oppositionella, enligt människorättsorganisationer, dödades av premiärminister Meles Zenawis regim. Björn Jonsson och hans EU-kollega försökte hjälpa en kvinnlig oppositionell som var eftersökt av säkerhetstjänsten.

De körde henne ut ur huvudstaden Addis Abeba. På väg tillbaka stoppades de i en vägspärr. De greps av polis och misshandlades senare. Efter mindre än ett dygn utvisades de ur landet.

Som protest stoppade EU all utbetalning av biståndspengar. Det dröjde inte länge förrän regimen reagerade genom att släppa ut oppositionella ur fängelser.

Det är obegripligt att den svenska regeringen inte vill använda sig av denna metod. Domen mot Martin Schibbye och Johan Persson innebär ju i praktiken att det är omöjligt för journalister att arbete med att kartlägga oljebolagens verksamhet i Etiopen. Oljebolagen kan fortsätta sin prospektering precis som de vill och med social och ekonomiska konsekvenser det än må ha för lokalbefolkningen. Persson och Schibbye får för sin del sitta länge i etiopiskt fängelse, oskyldigt dömda, något som säkerligen inte är speciellt trevligt. Det

handlar inte om att följa lagen. Man kan inte kräva att folk ska följa alla lagar i diktaturer och odemokratiska länder så som läkaren Britton gör i SVD. Det är dumheter. Dessutom är ju domarna mot de svenska journalisterna ett resultat av västvärldens politika med sin bisarra ”kamp mot terror”. Det är den politiken som möjliggjort domen mot Schibbye och Persson. Däremot har Britton rätt i att målet i Etiopien inte skiljer sig mycket från liknande politiska rättegångar i västvärlden inklusive Sverige. I Sverige är exempelvis häktningstider mycket mycket längre och i USA sitter Bradley Manning inspärrad utan några som helst rättigheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements