Rika redovisar sina skattesmitarpengar

Rika svenskar har i långa tider smitit med skatten genom att föra ut vinster och förmögenheter till länder med lägre skatt på förmögenheter och inkomster än Sverige. Till så kallade skatteparadis. Detta blir svårare och svårare eftersom Sverige får allt fler avtal med skattesmitarländer (skatteparadis) om redovisning av rika svenskars skattesmitarkonton i de länderna. Allt fler förmögna svenskar väljer därför frivilligt att redovisa sina förmögenheter i skattesmitarländer:

De senaste åren har tumskruvarna dragits åt för svenskar som har tillgångar i utlandet som de hållit undan beskattning. Ett stort antal nya skatteavtal med så kallade skatteparadis har gett Skatteverket nya möjligheter att jaga smitarna. Det bidrog till att 395 personer gjorde en så kallad frivillig rättelse till Skatteverket 2010. Antalet som kröp till korset och redovisade sina tillgångar ökade kraftigt under 2011, mellan januari och november var det 1?577 personer.

Förutom de som frivilligt redovisat sina tillgångar i skattesmitarländer så har Skatteverket också avslöjat 250 stycken som fått betala sammanlagt en halv miljard i skatter och skattetillägg.  Sen 2006 har en stor mängd pengar tillförts den svenska statskassa från skattesmitare:

Sammanlagt sedan utlandsprojektet startade 2006 har cirka 1?640 personer och företag upptaxerats på det här sättet – och 3,8 miljarder i skatt och skattetillägg har dragits in till statskassan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements