Idrottssexism i Ängelholm

Med anledning av det grovt sexistiska träningsmaterialet som förekommit i innebandyklubben Engelholms FBC har politikerna i Ängelholms kommun ordnat möte med ansvariga för klubben. Politikerna har reagerat mycket hårt de uppdagade missförhållandena i klubben. Klubbordföranden Ulf Sylwander är också upprörd och motsäger därmed delvis sin viceordförande som tidigare uttalat sig mycket underligt i frågan (av misstag eller av okunnighet är oklart). Ulf Sylwander går så långt att han menar att klubben inte kan behålla den tränare som tagit fram och använt materialet. Han menar också klubbens styrelse inte kände till att sådant sexistiskt material användes på träningarna:

– Det är fullständigt oacceptabelt. Att en tränare får för sig att göra på det här sättet visar på djupt bristande insikt. Jag förutsätter att klubben inte kommer att låta honom vara kvar, säger kommunalrådet Åsa Herbst (M).

Under fredagsförmiddagen träffade hon FBC:s ordförande Ulf Sylwander under ett möte på stadshuset i Ängelholm. Med på mötet var också kultur- och fritidsnämndens ordförande Tomas Fjellner. Även han reagerade starkt på uppgifterna om träningsmetoderna.

– Först blev jag förbannad, sedan ledsen. Hur fan tänkte man egentligen, säger han.

[…]

– Det här var ingenting jag eller någon annan i styrelsen kände till. Vi har en strikt policy i den här typen av frågor. Jag saknar ord för min reaktion. Det är mycket allvarligt och får absolut inte förekomma.

Föreningens styrelse har haft kontakt med tränaren som enligt Ulf Sylwander är både duktig och erfaren.

– Det har sagts till mig att materialet kommer från USA där det använts i basketträning där. Men jag har inte fått något svar på varför tränaren valt att använda de här metoderna, säger han.

Tränaren ska enligt Ulf Sylwander inte ha använt materialet under någon längre tid.

– Inte enligt de uppgifter jag har fått, men den och många andra frågor kommer vi att reda ut grundligt framöver.

[…]

Kan ni behålla en tränare som använder de här metoderna?

– Det blir svårt, säger Ulf Sylwander.

Det blir svårt att behålla honom menar Sylwander alltså. Men i själv verket är det väl omöjligt. att behålla någon av de inblandade tränarna, för enligt tidningen Feministiskt Perspektiv har materialet använts av flera tränare. Tränaren Christian Hägerström är intervjuad i Feministiskt Perspektiv och verkar ha föga förståelse för kritiken mot materialet:

När Feministiskt Perspektiv ringer upp Christian Hägerström, en av tränarna, ställer han sig först frågande till det hela. Men när han får uppläst vad som står låter det annorlunda.

– De här uttrycken kan vara relaterade till olika taktiska direktiv som killarna har fått… Ja, jag kan relatera till detta. Det är benämningar och förklaringar som vi haft vid en mindre taktisk genomgång.

Vart kommer de här formuleringarna ifrån?

– Ja… Eh, det vill jag i så fall diskutera med mina berörda kollegor innan jag svarar på.

Vilken syn på tjejer och sex tycker du att de här formuleringarna signalerar?

– När du lägger fram det så här, så kan jag förstå att det låter osmakligt. Det här är något som jag genast kommer att ta upp till diskussion för att vi ska ändra på. I sammanhanget har det absolut inte varit belyst på det sättet, utan det har snarare varit ett sätt att arbeta med en viss taktik.

Jag förstår inte, kan du utveckla?

– Förstå mig rätt nu. Du ser på detta utifrån ett väldigt vinklat perspektiv när du sitter och tittar väldigt starkt på enbart detta. Vår förening har en otroligt stark värdegrund, där vi är väldigt mycket emot mobbning, rasism, sexism. Vi agerar väldigt proffsigt utåt. I dina ögon har detta blivit stort, men i våra ögon väldigt lättsamt.

Ulf Sylwander vägar uttala sig om det hela till Feministiskt Intiativ då han vid intervjutillfället enligt egen uppgift inte kände till det aktuella materialet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Anonym

    Hehe 🙂 Detta var något nytt! Oaktat debatten om jämställdhet, säger mina amatörpsykologiska tankar att man visst kan prestera bättre fysiskt om man spinner på individens sexuella tendenser. Men det är väl inte vad debatten handlar om, eftersom moralen förefaller väga tyngre. Som alltid vid sådana här situationer tenderar debatten att springa iväg långt långt ifrån kärnan. 

    • Ja så är det väl. Men det är uppenbart olämpligt agerat av de aktuella tränarna.

  • fredrik_dson

    Ursäkta men jag förstår inte ”kofot”. Vad är kärnan då?

  • Pingback: Innebandyklubb har uppenbarligen inget emot sexism | Svensson()