Klar seger för högerkandidat i finska presidentvalet

Förhandsfavoriten Sauli Niinistö från Samlingspartiet vann en klar seger i det finska presidentvalets första omgång. Men han fick inte egen majoritet och kommer i den andra omgången att ställas mot de grönas kandidat Pekka Haavisto. När alla röster hade räknats hade Sauli Niinistö fått 37,0 procent, Pekka Haavisto tvåa med 18,8 procent och Centerpartiets Paavo Väyrynen hamnade på 17,5. Andra omgången i presidentvalet kommer därmed att stå mellan två EU-vänliga kandidater och det som många trott skulle kunna bli ett presidentval präglat av EU-frågan  blir därmed inte av. Centerpartiets Väyrynen är EU-motståndare. Valdeltagandet i första omgången var 72,8%.

På svenskspråkiga Åland fick den enda svenskspråkiga kandidaten, Eva Biaudet, flest röster med 37,9 procent och socialdemokraten Paavo Lipponen med 24,7 procent. Sauli Niinistö fick på Åland nöja sig med en tredjeplacering med 21,7 procent. För presidentvalet i sin helhet spelar detta förstås ingen roll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements