Åtal i stor knarkhärva i Malmö

Igår åtalades fem män vid tingsrätten i Malmö för smuggling av 20 kilo amfetamin till Sverige och riskerar 10 år i fängelse om de döms. Hela härvan började nystas upp av tysk polis den 9 april 2011 då de avlyssnade och bevakade en 51-årig svensk när han besökte Berlin för att träffa två tyskar, 62 respektive 45 år gamla, och göra upp om narkotikaaffären. Redan ett år innan hade den tyska polisen noterat att 51-åringen hade samröre med ett par holländare som var kända och misstänkta för narkotikahantering. Den tyska polisen kontaktade svensk polis och det ledde så småningom till gripandet av 5 män:

Tyska polisen hörde av sig till kollegorna i Sverige och ett omfattande samarbete under operativa rådet drogs igång.

Tullverket fick huvudansvaret för ärendet med bistånd från polisens särskilda aktionsgrupp samt Rikskriminalen.
Den 15 april kommer den tyske 45-åringen körande över Öresundsbron. I bilen ligger två väskor med sammanlagt 20 kilo amfetamin. 45-åringen kör till Ibis Hotel där han på förmiddagen följande dag överlämnar narkotikan till en 57-åring i narkotikaligan.
Med vid överlåtandet i hotellgaraget är även den 62-årige tysken och en 45-årig Malmöbo.

Runt om hotellet finns spanare från tull och polis. De följer 57-åringen när han kör till Slussgatan och slår sedan till.
Narkotikan beslagstags och 57-åringen grips. Han blir senare anhållen och häktad.

Spaningen mot de övriga fyra männen fortsatte i såväl Sverige som i Tyskland, och bara några veckor efter amfetaminbeslaget greps ytterligare en av svenskarna i sitt hem. I samband med husrannsakan hittades bland annat två skjutvapen och en elpistol. Den tredje svensken greps i juli 2011 och de två tyska medborgarna greps i Holland respektive Tyskland under hösten 2011.

Totaltgreps 13 personer i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Bulgarien. Sju av dem har åtalats i Malmö för grova narkotikabrott, varav två redan stått inför rätta och får sina domar på fredag. I det fallet handlade det om 9,6 kilo amfetamin.

Totalt omfattar härvan över 100 kg amfetamin. I Bulgarien har polisen också beslagtagit 75 liter amfetaminbas, tillräckligt för att tillverka 120 kilo amfetamin. Dessutom hittades 15 kilo amfetaminsubstans, 1 400 liter kemikalier för drogtillverkning, tablettmaskiner, handeldvapen och sprängmedel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements